Novosti

Održana završna manifestacija Ivanečkih rudarskih dana 2018.

Četvrtak

U nedjelju, 2. prosinca, u povodu obilježavanja spomendana sv. Barbare, zaštitnice rudara, u Ivancu je održana završna svečanost manifestacije Ivanečki rudarski dani koju je organizirala Turistička zajednica grada Ivanca u suradnji s udrugama i pojedinim gospodarstvenicima.

 Program je počeo svečanim dočekom koji su ispred crkve priredili članovi Ivanečke rudarske čete, Udruge Vitezovi ivanovci, Varaždinske građanske garde, Zrinske garde Čakovec, Husarske pukovnije iz Varaždina te Društva prijatelja i narodnih običaja Maska i Udruge građana Prigorec.

U nastavku programa uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

Nakon mise svi posjetioci okupili su se na rudarskom domjenku  u župnoj dvorani te uživali u ponudi tradicijskih jela ivanečkoga kraja koje su pripremile članice Maske i Udruge iz Prigorca te osoblje hotela Orion. 

Završetak manifestacije je uslijedio u ugostiteljskom objektu Gost&Ona, uz degustaciju rudarskog napitka koji je poslužen u nekadašnjim emajliranim lončićima.  

Podsjećamo, Rudarski dani od lani se održavaju u dva termina, ljetnom (uz Dan grada) i zimskom, za Barbarino.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, a voditelj Turističke zajednice Boris Jagetić Daraboš uputio je zahvale svim sudionicima programa i suradnicima koji su svojim radom i trudom pridonijeli njenoj realizaciji, a time i čuvanju sjećanja na važan dio ivanečke rudarske povijesti i tradicije.

print