Novosti

Grad Ivanec - finalist za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma u Hrvatskoj

Ponedjeljak

Grad Ivanec doživio je svoju, dosad najveću turističku promidžbu na nacionalnoj razini.

U konkurenciji 44 kandidature od strane predstavnika turističkih klastera iz cijele Hrvatske koji su se javili na natječaj Hrvatske turističke zajednice, Ivanec je uvršten među pet finalista koji su ušli u najužu kandidaturu za izbor najuspješnije destinacije ruralnog turizma.

Ivanec je na natječaj kandidirala Turistička zajednica grada Ivanca čiji je voditelj Boris Jagetić Daraboš izradio kvalitetnu prezentaciju koja je svojom koncepcijom i sadržajem morala zadovoljiti strogo propisane kriterije.

Nakon što je u prvom krugu prosudbena komisija Ivanec uvrstila među petero odabrani, drugi krug ocjenjivanja finalista održan je u Karlovcu, gdje je naš grad trebao biti predstavljen kao destinacija.

Za tu je potrebu sačinjena nova prezentacija, koju je pred članovima komisije vrlo kvalitetno prezentirala gradska pročelnica Marina Držaić, v.d. ravnateljice Muzeja planinarstva. Prezentacija je bila zatvorena za javnost, a tom prilikom su predstavljeni svi turistički potencijali Ivanca kao destinacije, pri čemu je sam način predstavljanja našega grada, koji je odskočio od uobičajenih načina prezentacija, pobudio simpatije nazočnih.

U cilju donošenja što kvalitetnije odluke, prosudbeno povjerenstvo je incognito obišlo Ivanec.

Iako je poznato da Ivanec nije primarno turistička destinacija (premda u pojedinim segmentima ima potencijala za njegov jači razvitak), doznajemo da su članovi komisije vrlo  ugodno ostali iznenađeni napretkom koji je po tom pitanju Ivanec kao destinacija zabilježio u svim kategorijama koje su se vrednovale (turizam, kultura, razvoj novih sadržaja, priroda i okoliš, infrastrukturni projekti, hortikultura).

Točnije, zapaženi su pomaci koje su donijeli Muzej planinarstva, Kinotrg, novo kino, ali i mlinarska turistička šetnica, turističke table, smeđa signalizacija, novi drvoredi i dr.

U finalu se natjecalo pet destinacija –  Ivanec, Motovun, Otočac te destinacije Dalmatinska zagora i Gupčev kraj.

Iako je pobjednikom proglašena Dalmatinska zagora, sama činjenica da je Ivanec ušao među pet finalista na razini Hrvatske znači velik uspjeh za naš grad i dodatan vjetar u leđa nekim novim razvojnim turističkim trendovima na kojima Grad – zasad u tišini – radi već dulje vrijeme, a koji će u narednom periodu biti predstavljeni široj javnosti.

Danima hrvatskog turizma na Hvaru nazočio je voditelj TZ grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš. Na manifestaciji je sudjelovalo više od 1.800 sudionika iz hrvatskog turističkog sustava te iz poslovnog i društvenog života.

Podijeljeno je deset nagrada koje su uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Foto: Ministarstvo turizma, TZ grada Ivanca

print