Novosti

Zbor građana MO-a Bedenec: Počinje gradnja sanitarne kanalizacije (1. faza) financirana iz EU fondova

Petak

S obzirom na skori početak radova na realizaciji velikog projekta – 4,36 milijuna kuna vrijedne gradnje sanitarne kanalizacije u Bedencu (1. faza), koja se financira sredstvima EU Fonda za ruralni razvoj, predstavnici Grada Ivanca i Ivkom voda d.o.o. u četvrtak su, 10. svibnja, o velikom investicijskom i građevinskom zahvatu razgovarali s mještanima na Zboru građana priređenom u mjesnom vatrogasnom domu.

Radovi, naime, trebaju početi idući tjedan, a budući da će se izvoditi idućih godinu dana, sastanak je sazvan kako bi se građane što podrobnije informiralo o predstojećim  građevinskim radovima, o tehničkim karakteristikama ovoga projekta, o načinu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i o svim drugim pojedinostima koje zanimaju mještane.

Gradit će se blizu pet kilometara kanalizacijske mreže, s dvije precrpne stanice, a temeljem provedene javne nabave radove će izvoditi HIS d.o.o. iz Donje Višnjice.

Kako bi građanima mogli dati sve raspoložive informacije, u radu sastanka sudjelovali su gradonačelnik Milorad Batinić, poslovodstvo Ivkom voda d.o.o. Ivanec na čelu s direktorom Mladenom Stankom i tehničkim direktorom Rankom Zboduljom, zatim, stručni suradnik za razvoj i tehničku pripremu projekata Dubravko Zdunić, Ivkomova pravnica Petra Antekolović i savjetnik za komunalno gospodarstvo Grada Ivanca Stjepan Vincek.

Građanima se uvodno obratio gradonačelnik Milorad Batinić.

Naglašavajući da je gradnja kanalizacije iznimno velik i složen projekt koji će se provoditi sve do sredine 2019. godine, zamolio je sve građane za razumijevanje i kooperativnost:

-Da bi se jedan takav zahvat mogao realizirati, moramo imati i vašu podršku. Naime, dio radova izvodit će se pokraj vaših ograda i prilaza pa dođe li tom prilikom do bilo kakvih šteta, poručujem vam da će biti obeštećeni. Eventualne srušene ograde bit će ponovno izgrađene, a sve oštećene površine vratit će se u prvobitno stanje. Iako će se kanalizacijski cjevovod najvećim dijelom polagati na poljoprivrednom zemljištu, manji dio radova obavljat će se na građevinskom zemljištu i tu će se s Ivkomovom pravnom službom morati rješavati imovinsko-pravni odnosi i isplatiti obeštećenja – izjavio je gradonačelnik.

Naglasio je da je riječ o 1. fazi radova, u kojoj će se kanalizacija postavljati uz i ispod županijske ceste. Ona će trajati do svibnja 2019. godine, do kada treba završiti gradnja cjevovoda i priključaka sanitarne kanalizacije te precrpnih stanica.

Usporedo s provedbom ovoga projekta, pristupilo se projektiranju njegova spoja na kanalizacijski sustav Aglomeracije Ivanec te projektiranju 2. faze sanitarne kanalizacije Bedenec, u kojoj će se sekundarni priključci izvoditi za kućanstva uz odvojke nerazvrstanih cesta.

Pritom je posebno naglasio da se 1. i 2. faza radova nisu mogle izvoditi zajedno zbog strogo propisanih EU propozicija i pravila.

Naime, ukupna vrijednost investicije premašivala je milijun eura pa se stoga projekt morao kandidirati u dvije faze, s time da se 2. faza projekta može aplicirati tek nakon što prva bude kompletno dovršena.

Direktor Ivkom voda Mladen Stanko naglasio je da se za ovaj projekt jako dugo čekalo odobrenje resornog ministarstva (po njemu se inače radi još od 2015. godine) te također građane zamolio za suradnju.

Tehnički rukovoditelj Ivkom voda Ranko Zbodulja pojasnio je tehničke karakteristike projekta i način izvođenja cijevnih priključaka za korisnike te istaknuo da će se sa svakim građaninom pojedinačno na licu mjesta definirati položaj kućnih priključaka. Odgovarao je i na pitanja građana.

S obzirom na to da je na Zboru građana postavljen i niz drugih pitanja - o tome zašto istodobno nije riješena i oborinska odvodnja, a problematizirano je i pitanje gradnje nogostupa uz županijsku cestu te pitanje prioriteta pojedinih kapitalnih gradskih projekata – gradonačelnik je predložio građanima da o tome porazgovaraju na sljedećem tematskom Zboru, a on će se održati vrlo brzo.

print