Novosti

Predstavljena Knjiga rudarske i viteške mudrosti Borisa Jagetića Daraboša

Ponedjeljak

Na svečanosti u prostorima Muzeja planinarstva Ivanec u petak je, 27. travnja, predstavljena Knjiga rudarske i viteške mudrosti autora Borisa Jagetića Daraboša, istraživača ivanečke povijesti, kolekcionara i dugogodišnjeg ivanečkog turističkog i kulturnog radnika. Predstavljanju knjige, koje su organizirali Grad Ivanec, Turistička zajednica i Muzej planinarstva, odazvao se velik broj posjetitelja, gostiju i uzvanika.

Publikacija je tiskana uz dva važna jubileja – 130. obljetnicuorganiziranog rudarstva u Ivancu i 10. obljetnicu osnivanja Ivanečke rudarske čete.

O knjizi je govorio njen recenzent, dr. sc. Vladimir Huzjan, voditelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu te naglasio da je autorova nova publikacija, koja je svjetlo dana ugledala godinu dana nakon predstavljanje prethodne (Ivanečki mlinovi), vrijedan prilog istraživanju mikrohistorijelokalne zajednice.

Izrazio je i zadovoljstvo što gradska uprava i gradonačelnik osobno podržavaju ovakve projekte kojima se potiče istraživanje lokalne povijesti te uputio čestitke autoru i svim suradnicima koji su bili uključeni u taj projekt.

Kao suradnik na knjizi, ali i kao izaslanik Instituta za turizam, B. Jagetiću Darabošu čestitke je uputio i dr. sc. Eduard Kušen, inače počasni građanin Grada Ivanca. 

Na knjigu se pobliže osvrnuo sam autor. Pojašnjavajućimotive koji su ga potaknuli na pisanje jedne takve zahtjevne publikacije, istaknuo je da je ona rezultat dugogodišnjih istraživanja (koja je provodio od 1996.) i svojevrstan spoj baštine, tradicije, gospodarstva i turizma. 

Prezentaciju knjige popratio je nizom slajdova i fotografija. 

Svakom posjetitelju poklonio je primjerak knjige koji je za tu priliku bio označen posebnim pečatom.

Autoru su čestitke uputili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i v. d. ravnateljice Muzeja Marina Držaić.

Na svečanosti koju je vodila Vesna Matišić, tekstove publicirane u knjizi, među kojima su bili i oni autorovi te tekst rudarske kćeri Anđeline Gotal, interpretirala je dramska umjetnica HNK Varaždin Ljiljana Bogojević. 

Lijep glazbeni program izveli su članovi Brass sastava Limene glazbe iz Lepoglave. 

Svečanosti je nazočila i predstavnica Ministarstva turizma Elizabeta Dolenec, a odazvali su joj se i predstavnici više povijesnih postrojbi iz Slovenije te iz naše i okolnih županija, među njima i članovi Ivanečke rudarske čete i Vitezovi ivanovci.

 

print