Novosti

U gradskom parku održana manifestacija Zebice – tičeki se ženiju

Ponedjeljak

Veliko mnoštvo mališana, školske djece i roditelja, baka i djedova u subotu se, 10. veljače, u velikom gradskom parku okupilo na manifestaciji Zebice – tičeki se ženiju.

Organizirala ju je Udruga udomitelja Nada, uz novčanu potporu i pokroviteljstvo Grada Ivanca, ali i velikog broja drugih pomagača i sponzora (vrtića, škola, tvrtki, ustanova, institucija, volontera) koji su je nesebično pomogli na najrazličitije načine – pečenjem kolača, doniranjem poklona i suvenira, izradom ukrasa, dobrodošlom logističkom pomoći te na razne druge načine.

I ove godine priredba je organizirana sa željom očuvanja lijepe narodne predaje koja govori o tome kako su, nakon noćne svadbe, ptičice na granama ostavljale skromne darove djeci (tzv. štučice), a u potrazi za njima maleni su znali ozepsti pa odatle i naziv – zebice.

Zimus su, čini se, ptičice bile i više nego darežljive.

Potvrđuje to i podatak da je u parku prigodno ukrašenom srcima, balonima, šarenim vrpcama i papirnatim ptičicama, djecu dočekalo gotovo 900 slatkih poklona te stolovi prepuni domaćih kolača, uključujući i veliku tortu.

I dok su djeca u parku tražila „štučice“, grijala se čajem, grudala i veselila, njihovi roditelji, bake i djedovi družili su se uz kuhano vino i pečenog odojka.

Priređena je i tombola, a sav prikupljen prihod namijenjen je financiranju ljetovanja djece iz udomljenih obitelji.

Lijepoj atmosferi pridonio je i kraći program ispunjen stihovima i plesom u izvedbi mališana Dječjeg vrtića Ivančice te pjesmama Kaliopa.

print