Novosti

Poziv građanima: Svi u petak, 26. siječnja, na 1. noć Muzeja planinarstva Ivanec

Četvrtak

Muzej planinarstva Ivanec u petak se, 26. siječnja, prvi put pridružuje nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja koju Hrvatsko muzejsko društvo priređuje u suradnji s muzejima širom Hrvatske.

Ivanečki muzej svoju prvu muzejsku noć otvara planinarskom izložbom kojom ujedno kreće u susret središnjim manifestacijama kojima će se u lipnju obilježiti 120. obljetnica HPD-a Ivančica i organiziranog planinarstva u Ivancu.

Manifestacija počinje u 19.30 sati okupljanjem kod muzeja, gdje će građane, goste i uzvanike dočekivati planinari u tradicijskoj odjeći te članovi ivanečkih povijesnih postrojbi – vitezovi ivanovci i Rudarska četa.

U 20 sati slijedi otvaranje planinarske izložbe na kojoj će posjetitelji moći vidjeti cijeli niz izložaka tematski vezanih uz povijesnu ivanečku planinarsku baštinu.

Izlošci su iz fundusa samog Muzeja i arhiva HPD-a Ivančica, a pojedine raritetne predmete iz svoje privatne kolekcije izlaže i kolekcionar Boris Jagetić Daraboš.

Eksponate za izložbu ustupili su i mnogi drugi planinari i fotografi, među njima i Miljenko Bregović, Ivica Friščić, Marijan Friščić, Ivan Geček, Robert Geček, Borislav Kušen, Robert Hogge, obitelj Hrg, Marijan Kraš, Branko Sever, Zlatko Smerke, Karmen Šoštarić (iz arhiva pok. Cvjetka Šoštarića), Branko Težak, Biserka Zagorščak i Ranko Zbodulja.

Program i razgledavanje izložbe, uz degustaciju tradicijskih planinarskih specijaliteta te pojedine atrakcijske sadržaje (planinarska logorska vatra na otvorenom), trajat će sve do ponoći.

Na Noć muzeja u Ivancu pozvani su svi građani.

Dakle, u petak, 26. siječnja, dođite na druženje u Muzej planinarstva i provedite večer u nesvakidašnjem druženju, razgledavanju povijesnih fotografija i planinarskih dokumenata te izložaka iz duge ivanečke planinarske povijesti!

Organizatori izložbe su Grad Ivanec, Muzej planinarstva i HPD Ivančica.

Kao što je napomenuto, ova izložba tek je jedna od više manifestacija koje će ove godine Grad Ivanec u suradnji s HPD-om i ostalim društvima i suradnicima prirediti u povodu  visokih ivanečkih planinarskih jubileja.

Središnja proslava bit će o Danima grada u lipnju kada će, među ostalim, Ivanec biti domaćin Dana planinara Hrvatske.

print