Novosti

Strašne sudbine: Od maloljetnih azilanata u OD Pahinsko građanima ne prijeti nikakva opasnost

Utorak

Problematika vezana uz kretanje stranih maloljetnih azilanata smještenih u Odgojnom domu Pahinsko u Ivancu u ponedjeljak je, 12. lipnja, bila glavna tema sastanka koji je u Gradskoj vijećnici s predstavnicima svih mjerodavnih institucija održan na pismeni zahtjev gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića.

Uz gradske čelnike i predstavnike gradskih službi, u radu skupa sudjelovali su i Anita Dakić, voditeljica Prihvatilišta za traženje azila u Zagrebu sa suradnikom Darkom Bračem, zatim, voditelj Službe za granicu PU varaždinske Robert Rožmarić, načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak, ravnatelj ivanečkog Centra za socijalnu skrbi Robert Čusek te ravnatelj Odgojnog doma Ivanec Elvis Gotal.

Sastanak na navedenu temu sazvan je zbog uznemirenosti pojedinih građana koji su se javili u gradske službe žaleći se da im strani migranti zalaze u dvorišta vikendica i klijeti te da ignoriraju njihove pozive da se udalje. Naveli su također da se više ne osjećaju sigurno radeći sami u vinogradima i vrtovima te zahtijevali zaštitu Grada kao institucije.

S obzirom na to da su pojedini mediji u međuvremenu pisali o planovima navodnog prerastanja Odgojnog doma u neku vrstu prihvatnog centra za maloljetne strane migrante, gradonačelnik Batinić zatražio je sastanak s predstavnicima svih mjerodavnih službi u cilju dobivanja jasnih informacija o toj tematici.

Iz svega što se čulo na sastanku proizlazi da građani mogu biti mirni. Naime, u Odgojnom domu trenutačno boravi manja skupina od desetak maloljetnih tražitelja azila, koji su uglavnom pobjegli iz Afganistana i Pakistana, a kojima dosad nije bilo baš nikakvih problema.

-Kao tražitelji azila, oni imaju punu slobodu kretanja i nitko im je ne može ograničavati. Građani mogu biti sigurni da je riječ o osobama koje su provjerene od strane mjerodavnih sigurnosnih službi. Intencija je da se svi migranti zatečeni na teritoriju RH, a mlađi su od 16 godina, smještaju u domove. U pravilu, riječ je o djeci i mladima izuzetno teških i tragičnih sudbina. Međutim, oni ne žele ostati u Hrvatskoj jer naša im zemlja nije krajnja destinacija. Stoga oni u pravilu nakon izvjesnog vremena napuštaju Hrvatsku, s velikom vjerojatnošću da će u jednoj od susjednih država „zapeti“, nakon čega će ponovno biti vraćeni u našu zemlju  – naglasila je A. Dakić.

Osvrćući se na stanje u regiji, naglasila je da u Srbiji, prema službenim podacima, boravi 8.000 stranih migranata, među kojima je i 3.000 djece bez pratnje (neslužbeni podaci govore o puno većem broju) te da Hrvatska mora biti spremna suočiti se s problemom njihova pokušaja prelaska granice kako bi se prolazom kroz našu zemlju domogli jedne od zemalja Zapadne Europe.

   Ravnatelj odgojnog doma E. Gotal kazao je da je u Odgojnom domu dosad bilo smješteno ukupno 54 mladih tražitelja azila.

-Ne možemo im ograničavati slobodu kretanja, to više što oni uglavnom izlaze u grad kako bi kupili voće i kartice za mobitel. Nakon što smo prevladali početne teškoće zbog jezične komunikacije, s njima sada nemamo nikakvih problema. Dosad nisu zabilježene krađe, a ni bilo kakvi verbalni ili fizički sukobi s lokalnim stanovništvom. Međutim, oni ne žele ostati u Hrvatskoj. Fluktuacija je velika, jer nakon izvjesnog vremena prilagodbe, oni se udaljavaju i odlaze. Kraće rečeno, koliko ih dođe – toliko ih i ode – naglasio je Gotal.

Uznemirenost pojedinih građana vjerojatno je pojačana zadnjim izvješćima o terorističkim napadima u Velikoj Britaniji. U vezi s time je voditelj Službe za granicu R. Rožmarić poručio građanima da ne trebaju biti uznemireni. Naime, svi maloljetni migranti koji su prijave za azil evidentirani su i dvostruko provjereni te je poručio da nema nikakvih razloga za bojazan.

Što se tiče skupine mladih koja sada boravi u Ivancu, njihove sudbine su tragične i strašne. Među njima ima i djece kojima su likvidirane cijele obitelji i koje su odlučile poći u opasnu i neizvjesnu potragu za boljim životom te pritom, nakon 2.000 kilometara puta, završile u Ivancu. Njih se ne treba bojati; dapače, trebamo im pokazati da smo humana zemlja koja ih prihvaća i koja im je spremna pomoći.

U tom kontekstu razgovaralo se o potrebi da ih se što više socijalizira i integrira – putem dana otvorenih vrata i susreta s vršnjacima i srednjoškolcima na kojima bi pričali o svojoj zemlji i o razlozima zbog kojih su pobjegli, jer to i njima samima puno znači.

-Pojedini su građani uznemireni prvenstveno od straha zbog nepoznatog. Stoga je ovakvim aktivnostima taj strah potrebno razbiti i pokazati ljudima da pred sobom imaju mlade osobe tragičnih sudbina koje se od njih razlikuju po jeziku, vjeri i kulturi, ali ne i po osnovnim ljudskim težnjama. Osim toga, Ivanec nikad nije bio isključiv. Ivančani su odrasli uz Pahinsko, sa štićenicima se družili i igrali nogomet, a mnogi od njih tu su zasnovali svoje obitelji i ostali živjeti – kazao je Batinić. Založio i za organizaciju susreta mladih migranata s građanima te izrazio uvjerenje da će ih nakon toga i oni drukčije tretirati.

Načelnik PP B. Divjak također je kazao da policija s migrantima dosad nije imala nikakvih problema, za razliku od štićenika koji stvaraju nered te ponovio da od strane maloljetnih tražitelja azila građanima ne prijeti nikakva opasnost.

Isto mišljenje izrazio je i ravnatelj Centra za socijalnu skrb R. Čusek, kazavši da su svi mladi migranti u evidenciji Centra kao maloljetne osobe koje same sebe ne mogu zastupati.

print