Novosti

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA IVANCA Održana manifestacije Putovima prošlosti – u šetnji Kukuljevićevim gradom“

Subota

Novi Centar za posjetitelje „Kukuljević“ u gradskom parku Turistička zajednica Grada Ivanca sjajno je uklopila u svoju novu manifestaciju kojom je u petak, 21. lipnja, u povodu Dana grada, brojne posjetitelje pozvala da prošeću putovima prošlosti u Kukuljevićevu gradu. 

Sve posjetitelje na terasi Centra dočekivale su dame u srednjovjekovnim haljinama (svečanim i svakodnevnim) te ih, uz ambijentalnu glazbu, vodile u obilazak izložbe na otvorenom na prilaznim stazama. A na njima su, izloženi na štafelajima, posjetitelje dočekivali uvećani motivi sa starih razglednica Ivanca, s prikazom njegovih najprepoznatljivijihmotiva. 

Sav taj lijepi ambijent ukrašavale su upaljene baklje te tako – uz susjedstvu župne crkve i pokraj arheoloških iskopina Staroga grada – dočaravale staru ivanečku povijest.

Na terasi Centra pak je, po starinski, upriličena i demonstracija kovanja viteških i planinarskih novčića, koje je svaki posjetitelj mogao ponijeti za uspomenu na ovaj jedinstven posjet Planinarskom gradu.

A kako bi posjetitelje na prošlost podsjetile ponudom gurmanskih delicija, pobrinule su se članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska Ivanec i KUD-a Salinovec. One su iovoga puta posjetitelje ponudile raznim starinskim kolačima, makovnjačama, sirnim, tikvenim i rijepnim štrukljima, kuruznim i hajdinim zljevkama, orehnjačama itd. 

Za tu je priliku i direktorica Turističke zajednice JelenaŽupanić odjenula predivnu srednjovjekovnu damsku haljinu te zajedno s predsjednikom TZ-a Borisom Jagetićem Darabošom i ostalim damama dočekivala goste, vodeći ih obilazak izložbe i Centra. Obilasku su se pridružili i gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Jednodušni zaključak bio je da je novootvoreni Centar Kukuljević, arhitektonski i sadržajno, odlična kulisa upravo za ovakve događaje, kojima se Ivanec o Danu grada vraća svojoj prošlosti i povijesnoj baštini.

Brojni posjetitelji su šetnju Kukuljevićevim gradom iskoristili i za fotografiranje s ivanečkim povijesnim postrojbama i sdamama, za obilazak Centra Kukuljević, ali i cijelog parka, koji se svojom ponudom odlično uklopio u slavljeničku atmosferu grada poleg jedne velke gore.

 

print