Novosti

Batinić: Vrše pritisak da u Jerovcu dopustimo odlaganje 1.500 tona varaždinskog smeća. Neće ići!

Ponedjeljak

Grad Ivanec kao vlasnik odlagališta miješanog komunalnog otpada u Jerovcu, neće dopustiti da se na njemu odloži 1.500 tona varaždinskog smeća.

Poruka je to koju je, prije svega Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, uputio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i poručio da neće podleći pritisku resornog ministarstva i zainteresiranih krugova te da će biti prvi koji će učiniti sve da spriječi pristup kamiona s varaždinskim smećem jerovečkom odlagalištu.

Ministarstvo: „Grad je dužan prihvatiti varaždinski otpad“

A da takva ozbiljna namjera postoji, potvrđuje i zadnji dopis Ministarstva, u kome se izričito navodi „da je Grad Ivanec dužan prihvatiti komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

-Ono što mogu poručiti građanima jest sljedeće: Varaždinsko smeće u Jerovec neće, a bude li potrebno, osobno ću pozvati građane da blokiramo pristupnu cestu jerovečkom deponiju i biti prvi na barikadama. Na Grad Ivanec vrši se ozbiljan pritisak da prihvatimo 1.500 tona miješanog otpada iz grada Varaždina i okolnih JLS-ova, i to već do kraja ove godine. Kako smo znali obraniti naše izvore vode na Ivančici i Ivkom – Vode koje je htio „progutati“ Varkom, tako ćemo od tuđeg smeća sačuvati i Jerovec – poručio je Batinić.

Zašto varaždinsko smeće u Jerovec?

Kako je uopće došlo do toga da bi se varaždinsko smeće trebalo odložiti u Jerovec?

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dopisom poslanim gradonačelniku M. Batiniću zatražio je da Grad Ivanec u Jerovcu dopusti prihvat spomenute količine varaždinskog smeća i to radi nemogućnosti daljnjeg odlaganja svog otpada na drugim ugovorenim odlagalištima.

Svoj zahtjev Grad Varaždin obrazlaže time da je to odlagalište jedino u Varaždinskoj županiji koje, temeljem dokumenta „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada te potreban kapacitet za zaprimanje ove vrste otpada s područja županije (sve do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom za Varaždinsku županiju).

S obzirom na takav zahtjev, Grad Ivanec obratio se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da nikad - nijednim dokumentom - u Jerovcu nije bila predviđena mogućnost odlaganja otpada iz drugih gradova i općina (osim s onih s područja bivše općine Ivanec), a niti pak bi to Grad dopustio, Grad Ivanec obavijestio je ministarstvo da nije u mogućnosti prihvatiti otpad s područja grada Varaždina i okolnih JLS-ova te takav stav potkrijepio odgovarajućim dokumentima.

Međutim, resorno ministarstvo pozvalo se na Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta te odgovorilo da je „Grad Ivanec dužan prihvatiti miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

Takav film nećete gledati!

Ne namjeravajući pristati na to, u povratnom očitovanju ministarstvu M. Batinić ostao je pri ranijem stavu te ga dodatno argumentirao odredbama ključnih programskih dokumenata koji potvrđuju utemeljenost stavova Grada Ivanca.

Naime, ni Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta (koju donosi ministar osobno) ni Dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada RH, kao ni Prikazom dinamike rada i zatvaranja odlagališta u Varaždinskoj županiji,  razvidno je da nikad nije bilo predviđeno usmjeravanje otpada s drugih odlagališta u Jerovec.

-Podsjećam, deponij u Jerovcu je, nakon dugogodišnjih nastojanja, saniran prije pet godina. Sanacija je stajala blizu 10 milijuna kuna, isključivo iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Ivanca (60:40), dakle, dobrim dijelom iz sredstava poreznih obveznika ivanečkog područja. Kod sanacije deponij je kapacitiran za prihvat količine otpada koje proizvode domaćinstva s područja Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika, Bednje i Donje Voće, a nikako ne za bilo koje druge gradove i općine. Za njih nijednim dokumentom, ni Dinamikom  zatvaranja odlagališta neopasnog otpada ni Projekcijom količina otpada, nije bilo predviđeno odlagalište u Jerovcu – obrazlaže gradonačelnik.

Igrate se vatrom!

-S obzirom na sve navedeno, zahtjev za zbrinjavanje varaždinskog smeća u Jerovcu doživljavamo kao pritisak na Grad Ivanec, pogotovo u svjetlu najave iz resornog ministarstva da ide revizija Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojom bi, navodno, ministar Tomislav Ćorić mogao dozvoliti odlaganje smeća iz drugih JLS-ova u Jerovcu. Problem bi mogao dodatno eskalirati, jer postojeći izračuni i podaci pokazuju da bi se odlaganjem navedenih količina tuđeg smeća u Jerovcu otvorio novi problem, a to je da bi kapacitet Jerovca postao nedostatan čak i za odlaganje otpada iz gradova i općina ivanečkog područja. Također, s razlogom vjerujemo da bi prihvat navedenih 1.500 tona smeća bio samo početak dovoza daleko većih količina tuđeg otpada u Jerovec – izjavio je Batinić.

-Svi akteri koje vrše pritisak za prihvat varaždinskog smeća trebali bi biti svjesni da se igraju vatrom i da je Jerovec „bure baruta“. Jer svi koji iole poznaju probleme koji se već dugi niz godina vežu uz jerovečko odlagalište te nezadovoljstvo mještana zbog narušene kvalitete života (zbog čega je bilo i više prosvjeda), moraju znati da se ovakve stvari ne rješavaju pritiscima i birokratskim direktivama. Upozoravam sve nadležne da je sama najava odlaganja tuđeg smeća „okidač“ za nemire i građanski prosvjed koji se sigurno neće ograničiti samo na mjesto Jerovec. Na jednom od prosvjeda proteklih godina rekao sam građanima toga kraja  sljedeće: Smeće i deponij u Jerovec ja vam nisam doveo, ali ću biti onaj koji će ga odavde odvesti i zatvoriti deponij. I takvo obećanje namjeravam ispuniti – zaključio je gradonačelnik M. Batinić.

print