Novosti

Grad zainteresiranim građanima poklanja kloniranu dugovječnu ivanečku lipu – predbilježite se za sadnicu

Srijeda

Znatan interes građana pobudila je informacija o tome da je u Hrvatskom šumarskom institutu uspješno klonirana dugovječna ivanečka lipa (Tilia platyphyllos Scop.) te da Grad Ivanec najesen ove godine planira klonove (koji nose originalni genetski zapis matičnog stabla) ponuditi građanima koji ih budu željeli zasaditi.

Od reznica koje su s matičnog stabla uzete u veljači prošle godine u međuvremenu je proizvedeno više od 180 klonova, koji su tijekom proteklih mjeseci podvrgnuti aklimatizaciji na zimske uvjete.

Budući da građani zovu gradske službe i Projektni ured za EU fondove i pitaju kako da dođu do mladice lipe, obavještavamo sve zainteresirane da će im Grad darovati po jedno stabalce (s obzirom na to da je broj klonova ograničen).

Napominjemo pritom da je svaka mladica originalno stablo u malom, odnosno da je svako stabalce „staro“ 600 godina.

Potvrđuje to i napis u Varaždinskim novostima iz lipnja 1937. godine, u kome se ističe da je ova lipa, prema slavenskom običaju, zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja ivanečkoga grada od strane ivanovačkog reda.

Svi građani koji bi htjeli zasaditi ivanečku lipu pozvani su da se predbilježe u gradskoj upravi (prizemlje Gradske vijećnice, soba br. 3) ili pozivom na tel. 492-864 (042).

Napominjemo da će mlade lipe za isporuku biti spremne kasno najesen, a da će se za svaki klon izdavati numerirana svjedodžba o podrijetlu.

S obzirom na to da i Grad Ivanec lipu namjerava zasaditi širom gradskog područja (na javnim površinama, u Poslovnoj zoni, kod društvenih domova u mjesnim odborima itd.) s Hrvatskim šumarskim institutom dogovoreno je da njegovi stručnjaci ponovno dođu u Ivanec i da s matičnog stabla skupe još reznica.

To je i učinjeno proteklih dana, kada su u Ivancu boravili stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta na čelu s voditeljem Odjela rasadničke proizvodnje dipl. ing. Ivicom Čehulićem te s matičnog stabla uzeli još oko 200 reznica (potencijalnih plemki).

Jednako kao i prvi put, i ovoga će puta od njih stvoriti nove klonove i tako veličanstveno ivanečko stablo sačuvati za budućnost.

Koristeći boravak šumarskih stručnjaka u Ivancu, gradonačelnik Milorad Batinić na licu mjesta je s I. Čehulićem, kolegom po struci, razgovarao i o tome kako zaštititi stablo ginka, ponosa ivanečkog parka, koji raste blizu dugovječne lipe.

print