Novosti

GRAD IVANEC I HRVATSKE VODE Dogovoreni radovi na uređenju potoka i kanala u 2020. godini

Srijeda

Dobra suradnja Grada Ivanca i Hrvatskih voda na čišćenju i održavanju problematičnih vodotoka i kanala realizirana lanjske i proteklih godina, nastavlja se i ove godine.

Potvrđuje to i podatak da su Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Plitvica – Bednja prihvatile znatan broj prijedloga radova na vodotocima za ovu godinu, koje im je još početkom listopada lani uputio Grad Ivanec.

Slijedom toga, Hrvatske vode u svoj su program rada za 2020. uvrstile desetak vodotoka i to onih za koje je tijekom zajedničkog obilaska terena i uvidom u probleme koje izazivaju utvrđeno da ih je potrebno uvrstiti na listu prioriteta.

Tako će se ove godine raditi na nastavku čišćenja i tehničkog uređenja potoka Bistrice u Prigorcu i potoka Ivanečke Željeznice, kao i potoka Brežnjak u Margečanu, uključujući i kanal kod igrališta.

Nadalje, radit će se i na uređenju kanala Salinovec (oko 300 metara), zatim korita i obala potoka Vukovec u MO-u Kaniža (uzvodno od državne ceste) te Vinskog potoka u Stažnjevcu.

U program su uvršteni i radovi na potocima Tužno – Škriljevec, Seljanec (oko 700 metara, uzvodno od ceste Seljanec – Bela) te na rijeci Bednji (kod bajera).

Također, programom je obuhvaćena i košnja potočnih obala.

Iako zbog ograničenih novčanih sredstava Hrvatske vode u program radova za 2020. nisu mogle uvrstiti sve one kanale i potoke koje je za čišćenje predložio Grad, dogovoreno je da će se – ukoliko tijekom godine dođe do rebalansa financijskog plana – neki od njih naknadno uvrstiti u program radova.

Inače, iako vodotoci nisu u nadležnosti Grada Ivanca, on i unatoč tome često priskače u pomoć Hrvatskim vodama na način da zajedno uređuju pojedine problematične potoke i kanale, prvenstveno one koji poplavljuju i nanose štete stambenim i gospodarskim objektima građana, javnoj infrastrukturi i na poljoprivrednim površinama.

Dosadašnja praksa je pokazala da se na takav način tijekom godine na vodotocima uspijeva odraditi puno više od službeno zacrtanih i planiranih radova.

print