Novosti

Počeli radovi na rekonstrukciji glavnog parka Ivanec vrijedni blizu 419.500 kuna

Srijeda

Počeli su najavljeni rekonstrukcijski radovi u glavnom ivanečkom gradskom parku.

Nakon što je prošlog tjedna u parku odstranjeno sve staro, pregusto i prekomjerno izraslo ukrasno grmlje, danas je počelo i uklanjanje stabala koja su došla do kraja svog životnog vijeka, a među njima i drvoreda bolesnih kestena uz Varaždinsku ulicu, prema Domu zdravlja.

Kao što smo već izvijestili, ovi radovi predstavljaju početak provedbe šireg projekta revitalizacije parkova i zelenih površina u Ivancu koja će se u fazama odvijati ove i idućih godina.

Temeljem projekta koji je izradio Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, sada će se u parku posjeći 36 starih i bolesnih stabala, kojima nema spasa jer ih je zahvatila centralna trulež ili su teško oštećena u lomovima, dok su dio napali nametnici.

Zasadit će se 65 novih stabala, pri čemu će se na mjesto divljih kestena zasaditi drvored srebrnolisne lipe, dok će u parku zasaditi platane, omorike, magnolija i druge primjerene vrste.

Nakon sječe odabranih stabala (šumarski stručnjaci iz Instituta pregledali su svako stablo o ocijenili njegovo zdravstveno stanje), prići će se iskapanju i uklanjanju panjeva i pripremi terena za sadnju mladih stabala. Sadnja će biti provedena tijekom studenog.

Radove svotom od 419.500 kuna financira Grad Ivanec, a njihovo izvođenje povjereno je tvrtki Cedrus Forest iz Čakovca.

print