Novosti

M. Batinić na 4. gospodarskom forumu u Žepču (BiH)

Srijeda

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sudjelovao je u radu 4. gospodarskog foruma Žepče 2017. naslovljenom „Ja sam business friendly, a ti?“ koji je u toj općini u Zeničko – dobojskom kantonu u BiH održan u organizaciji Razvojne agencije i Općine Žepče te međunarodnih partnera koji na području Jugoistočne Europe provode projekte čiji je cilj stvaranje povoljne poslovne klime za domaća i strana ulaganja.

Po tom pitanju Žepče je jedna od najaktivnijih općina u susjednoj državi. Poput Ivanca, i Žepče je certificirano kao business friendly i ima BFC status, dobitnik je nagrade Financial Timesa i intenzivno radi na jačanju konkurentnosti gospodarstva. U Žepču djeluje oko 700 gospodarskih subjekata.

Grad Ivanec bio je pozvan u Žepče kao jedini recertificirani BFC grad u Hrvatskoj, kako bi praktičarima u susjednoj državi prenio svoja iskustva i primjere dobrih poslovnih praksi.

Gradonačelnik Batinić odazvao se pozivu te putem prezentacije na forumu predstavio razne načine na koje Grad Ivanec razvija business friendly okružje.

Uz prezentacijski dio foruma, govorio je i na panelu na temu „Uloga općina i gradova u razvoju konkurentnosti regija“, na kome su sudjelovali predstavnici lokalnih samouprava, gospodarskih komora i međunarodnih organizacija.

Gospodarskom forumu prisustvovalo je više od 120 sudionika, među kojima su bili i pojedini ministri susjedne države te predstavnici javnog i privatnog sektora iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Forumu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Branko Putarek.

Budući da su organizatori zainteresirani i za povezivanje svojih gospodarstvenika s poduzetnicima ivanečkoga kraja, osobito iz sektora metaloprerađivačke, drvoprerađivačke i tekstilne industrije te proizvodnje kože i obuće (koja dominira i u njihovu kraju), Grad Ivanec je ivanečkim poduzetnicima proslijedio poziv susjeda iz BiH.

Nekoliko ivanečkih gospodarstvenika poziv je prihvatilo te najavilo da će Razvojnoj agenciji Žepča poslati konkretne upite i pisma namjere.

Time je ostvaren i glavni cilj, a to je povezivanje domaćih gospodarstvenika s onima u susjednoj državi, koji su zainteresirani za poslovanje s Hrvatskom i izlazak na tržište EU.

Sudjelovanjem na Gospodarskom forumu, Grad Ivanec ponovno se potvrdio kao proaktivan član BFC obitelji koji kontinuirano radi u korist svojih poduzetnika i nastoji iskoristiti svaku priliku da ih poslovno poveže i otvori im nova tržišta.

Foto: RA Žepče

print