Novosti

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Ivanca

Srijeda

Svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca u povodu obilježavanja 24. lipnja, Dana grada Ivanca, ove je godine prvi put održana u reprezentativnom objektu novouređenog ivanečkog Kina. Uz sve gradske čelnike te predstavnike gradskog i županijskog političkog, gospodarskog i društvenog života, sjednici je nazočila i saborska zastupnica Božica Makar, varaždinski župan Radimir Čačić sa zamjenikom Tomislavom Paljakom kao i gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, direktori brojnih tvrtki i ravnatelji ustanova, predstavnici mjesnih odbora i udruga i mnogi drugi.

Nakon intoniranja državne i ivanečke himne te odavanja počasti svim poginulima minutom šutnje, okupljenima se pozdravnim govorom prva obratila nova predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek.

Uputila je zahvalu Gradskom vijeću u mandatu 2013. – 2017., koje je, naglasila je,  održalo 37 sjednica i na njima obradilo čak 466 točaka dnevnog reda.

-Preostaje mi samo najaviti da će i novo Gradsko vijeće raditi jednako vrijedno te pokušati ostvariti barem jednake rezultate. I to uz obećanje da ćemo, bez obzira na to kojim političkim opcijama pripadamo, uložiti sve svoje znanje, sposobnosti i kapacitete da ostvarimo vidljive i konkretne rezultate i tako opravdamo povjerenje koje su nam građani poklonili na izborima – poručila je K. Sedlar Đunđek.

S obzirom na početak novog mandata koji je počeo teći i novoizabranoj gradskoj i predstavničkoj vlasti, u nastavku svečanosti na velikom je filmskom platnu prikazan promo film o Ivancu. U njemu je prikazan Ivanec onakav kakav je danas i kakvim je, u razvojnom pogledu, strateški vođen i usmjeravan tijekom posljednjih 12 godina, s projekcijama budućeg razvitka.

Osvrćući se u kratkim crtama na dosadašnji razvitak Ivanca, gradonačelnik Batinić kazao je da je u tom razdoblju, i unatoč ograničenim sredstvima, učinjeno puno u izgradnji gospodarske, komunalne i cestovne infrastrukture.

U zadnje dvije godine Grad se orijentirao na intenzivniju izgradnju društvenih objekata, a rezultat je nova kinodvorana, prva faza Muzeja planinarstva, novi društveni domovi u prigradskim naseljima, dječja igrališta. Pokrenuti su i novi projekti – uređenje skate i biciklističkog parka te novog dječjeg parka kao i sportsko – rekreacijskih kompleksa u Margečanu i u Lančić – Knapiću. Sve to, naglasio je, radi se s ciljem stvaranja urbanih pretpostavki za poboljšanje kvalitete života građana, pogotovo mladih i djece, to više što u pogledu povećanja broja novorođene djece Ivanec bilježi pozitivan trend.

Iako Ivanec ima stopu nezaposlenosti od samo 4%, što je među najnižima u Hrvatskoj, istaknuo je da su, na žalost, mnogi mladi ljudi svoju egzistenciju potražili u inozemstvu, ali da je glavni cilj gradske uprave – ponovno ih vratiti i to je jedno od glavnih usmjerenja gradske politike koja se nizom mjera nastoji profilirati kao business friendly.

Batinić se osvrnuo i na novu političku konstelaciju u državi nastalu suradnjom HNS-a i HDZ-a.

-U zadnje dvije godine u dva smo navrata izlazili na parlamentarne izbore, a prijetilo je da će se održati i treći izbori. Svi me poznajete i dobro znate da ne podržavam nikakvu podijeljenost. Ovdje u Ivancu politike je bilo tek za vrijeme predizborne kampanje. Mjesec dana nakon toga zasukali smo rukave i svi zajedno nastavili  raditi za Ivanec. Također, svi znate da moj cilj nisu beskrajne rasprave u Saboru koje nikamo ne vode. Rezultat toga jest ono što imamo danas: zbog podijeljenosti Hrvatska stoji, Ivanec stoji, EU novac stoji jer se radi malo i jer ga nitko ne uspijeva povući iz EU fondova – naglasio je gradonačelnik.

-Ivanečki gradski proračun nije velik ni jak toliko da bi mogao odgovoriti svim potrebama Ivanca i Ivančana. Zašto suradnja s HDZ-om? Zato jer Ivanec više naprosto nema vremena čekati neku buduću Vladu s kojom ćemo dograditi školu u Ivancu i djeci osigurati jednosmjensku nastavu. Ne želimo više obećanu školu čekati godinama, jer Ivanec školu hoće i treba već sutra! Isto tako, Ivanec više ne želi godinama čekati neku Vladu koja će ostvariti projekt brz ceste i pružiti nam šansu za intenzivniji razvoj! Nemamo više vremena za to! Tu su i drugi projekti koji su direktno vezani uz povećanje plaća, uz ulaganja u gospodarstvo, posebno u industriju, kao i uz benefite koje zaslužuje naša prerađivačka industrija. Isto tako, riječ je i o projektima nacionalne važnosti, od obrazovne reforme do decentralizacije – izjavio je gradonačelnik te kazao da je u ime Ivanca i u ime svega spomenutog svoj glas odlučio dati stabilnosti Vlade.

Skupu se obratio i župan Radimir Čačić te naglasio da i Reformisti direktno podupiru stabilnost aktualne Vlade. Naglasivši da Ivanec niz godina prednjači u pojedinim projektima, što potvrđuju rezultati i nagrade koje dobiva, uputio je Batiniću čestitke na respektabilnim rezultatima koje je izborio na lokalnim izborima te konstatirao da ih treba cijeniti. Čestitao je na realizaciji projekata kao što je kinodvorana, za koju je ocijenio da je bila i financijski zahtjevna te da je riječ o dobrom projektu koji doprinosi socijalnoj koheziji.

-Međutim, u situaciji kad je država stagnirala, ni Ivanec sam po sebi nije imao dovoljno snage da realizira velike, kapitalne projekte. Mićo Batinić je u pravu kad kaže da naša zemlja stoji i da ovakve udare više ne može izdržati! Vrijeme je da iz EU fondova počnemo povlačiti ozbiljnija sredstva. Projekt ivanečke škole „težak“ je 25 milijuna kuna, što je, dakako, previše i za budžet grada i za budžet županije. Škola Ivanec je najveći projekt takve vrste u Varaždinskoj županiji i odradit ćemo ga zajedno s državom! – poručio je Čačić.

Osvrnuo se i na projekt koji osobno zastupa, a to je izgradnja brze pruge Varaždin – Ivanec- Zagreb, za koju je, naglasio je, već dogovorio da postane dio nacionalne strategije.

Najavio je potporu M. Batiniću te pozvao sve – i poziciju i opoziciju – da svi zajedno ujedine snage, da izvuku našu županiju iz letargije kako bi ona postala dio pulsirajućeg prostora metropole i afirmirala sve svoje prednosti i kapacitete koje ima kao najljepši dio Hrvatske.

U ime svih saborskih zastupnika, Ivancu je čestitke u povodu Dana grada uputila saborska zastupnica Božica Makar te istaknula da je impozantno sve ono što je u  Ivancu ostvareno uz vrlo ograničena sredstva. Izrazila je zadovoljstvo podacima o većem broju prvašića i o više novorođene djece te istaknula da je to jedan od najljepših trendova s kojima se grad može pohvaliti. U tom kontekstu poželjna su i opravdana sva ulaganja grada u gospodarstvo i društvenu infrastrukturu.

U nastavku svečanosti zaslužnima su uručena priznanja Grada Ivanca. Plakete su dobili Hydromat d.o.o. Ivanec (gospodarstvo), We-Kr d.o.o. Ivanec (gospodarstvo), Izolaterski i limarski obrt Božidara Gužvinca (gospodarstvo), Udruga tjelesnih invalida ILO (unapređenje života osoba s tjelesnim oštećenjima), dipl. ing. Mario Rogina (vatrogastvo) i prof. Antun Đukić (glazba).

Mala plaketa Grada Ivanca uručena je Nikoli Gečeku (sport).

Zahvalnice Grada Ivanca uručene su dipl. ing. Željku Vinceku (gospodarstvo), Tesli d.o.o. Ivanec (startupovi), vlč. Zoranu Gložiniću (uređenje sakralnih objekata), Glazbenoj udruzi Canticum cordis (glazba), Udruzi vinogradara Skrajski pajdaši (vinogradarstvo), Dragutinu Mesecu (razvitak vinogradarstva) i 2. ekipi Ženskog odbojkaškog kluba Ivanec (sport). Priznanja dobitnicima uručio je gradonačelnik Batinić.

U ime svih nagrađenih zahvalio je Goran Ribić, direktor Tesle d.o.o.

Nakon završetka službenog dijela skupa, glazbeni program izveo je Ženski vokalni sastav Kaliope pod ravnanjem Ele Canjuga. Bio je to ujedno nastup kojim su na najsvečaniji način obilježile svoj prvi jubilej – pet godina rada i djelovanja.

Nakon završetka svečane sjednice, svi gosti i uzvanici druženje su nastavili u neformalnom tonu, uz glazbu Faringaša.

print