Novosti

Održan 3. hrvatski festival u kiparenju motornom pilom

Ponedjeljak

U subotu i nedjelju, 17. i 18. lipnja, u Salinovcu je treći put zaredom održan Hrvatski festival u kiparenju motornom pilom. U parku pored stare škole ove je godine kiparilo 14 sudionika iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske te u trupcima i komadima stabala velikih dimenzija motornim pilama stvaralo nevjerojatne skulpture.

Manifestacije je otvorena prigodnom svečanošću u subotu u jutarnjim satima. U ime organizatora i domaćina, okupljene je pozdravio predsjednik DŠR-a Salinovec Stjepan Hudoletnjak te izrazio zadovoljstvo što je ovaj festival našao trajno domaćinstvo upravo u Salinovcu. Uputio je zahvalu organizacijskom odboru na čelu s dr. sc. Krunom Lepoglavcem koji je stručno i profesionalno odradio sve pripreme za festival te izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija uvrštena i u službeni program proslave Dana grada.

Otvaranju festivala odazvao se dr. sc. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je jedan od njegovih pokrovitelja.

U ime glavnog pokrovitelja, Grada Ivanca, dobrodošlicu gostima poželio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. natjecateljima je poželio dobru i čvrstu ruku, oštru pilu te dobru inspiraciju, kako bi posjetitelji i ove godine mogli uživati u umjetničkim skulpturama ali i u nesvakidašnjim vještinama umjetnika.

Kraći folklorni program u nastavku je izvela mlađa skupina plesača KUD-a Salinovec.

Kipari su potom u parku počeli s radom koji je potrajao tijekom cijele subote i nedjelje. Manifestacija je završila u nedjelju predvečer, kada su proglašeni pobjednici te najboljim stvarateljima uručene nagrade i zahvalnice. Folklorni program na središnjoj bini izveli su seniori KUD-a Salinovec.

Festival su obišli brojni posjetitelji. Iz održanog popratnog programa izdvajamo i speedcarving, brzinsko  oblikovanje drvenih figura.

print