Novosti

Vijeće za prevenciju: Stanje sigurnosti na području Ivanca najpovoljnije u proteklih 10 godina

Utorak

Stanje sigurnosti na području grada Ivanca u 2016. godini bilo je izrazito zadovoljavajuće. Evidentirano je samo 76 kaznenih djela i to u sva tri područja koja statistički prati Policijska postaja Ivanec (kriminalitet, promet, javni red i mir), što je najmanje u proteklih deset godina i čak 51 posto manje u odnosu na 2015. godinu.

To je, među ostalim, na sjednici Vijeća za prevenciju koja je u ponedjeljak, 27. ožujka, održana pod predsjedanjem Milorada Batinića, izjavio načelnik PP Ivanec Boris Divjak. Lani je tako ivanečka policija obrađivala 44 slučajeva kriminala (krađa, provala, prijevara, razbojništava), što je 37 posto manje nego godinu dana prije, kada je takvih nedjela bilo 72.

- Na žalost, jedan velik slučaj nismo riješili, a to je namjerno podmetnut požar u kome je izgorio caffebar Retro i prostori Pučkog otvorenog učilišta. U dokaznom smislu, policiji je svaka pomoć dobrodošla i u tom kontekstu pozivam sve građane koji mogu pomoći da se jave policiji ili meni osobno, a može i anonimno – izjavio je B. Divjak.

 Također, procesuiran je i manji broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira – 31 prekršaj u odnosu na 2015., kada ih je bilo 47. Nadalje, unatoč tomu što je lani zabilježeno nešto više prometnih nesreća nego godinu dana prije (ukupno 97), poginulih nije bilo. Većina nesreća (71) bila je s materijalnom štetom, a u ostalih 26 ozlijeđeno je ukupno 30 osoba, od toga 10 teško. Ono što posebno veseli jest to što su se sigurnosni povoljni trendovi iz prošle nastavili i ove godine pa je tako u prva dva mjeseca policija evidentirano samo 7 kaznenih djela.

Osvrnuo se i na problem koji je eskalirao na području cijele Varaždinske županije, a to je ogroman broj požara na otvorenim površinama, a u kojima su stradala vozila, električni stupovi i poljoprivredni nasadi.

Ovaj problem akcentirao je i Mario Rogina, zapovjednik VZ grada Ivanca i DVD-a Ivanec. Napominjući da je do 26. ožujka na području VZ-a bilo preko 30 intervencija, a da je DVD Ivanec dosad intervenirao 26 puta, upozorio je da tako velik broj požara predstavlja velik organizacijski i fizički pritisak za vatrogasce, pogotovo kad u jednom danu i po triput izlaze na gašenje požara otvorenog tipa.

- U dosadašnjim intervencijama bio je angažiran 91 vatrogasac i 26 vozila, a u požarima je izgorjelo 25 hektara površina – rekao je Rogina te pozdravio što je Gradsko vijeće Ivanca 23. ožujka donijelo novu Odluku o uvjetima i mjerama za sprečavanje nastajanja požara, za koju je ocijenio da će rezultirati smanjenjem broja požara na otvorenom prostoru.

print