Novosti

Grad Ivanec i poduzetnici Ministarstvu znanosti: Povećajte upisne kvote za metalske struke

Ponedjeljak

U petak, 24. veljače, u ivanečkoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak s predstavnicima tvrtki sa šireg područja Ivanca koje se bave metaloprerađivačkom i strojarskom djelatnošću. Povod sastanku bilo je kronično pomanjkanje stručne radne snage na tržištu, zbog čega poduzeća ne mogu doći do dovoljnog broja radnika metalskih struka.

O tome koliko je stanje alarmantno, potvrđuje podatak da su se sastanku odazvali predstavnici svih velikih tvrtki ivanečkoga kraja iz metalne branše – Itasa - Prvomajske, We-Kr-a, TMT-a, Hydromata, Bezaka MTP i Limarije Gužvinec. Kako su tom prilikom potvrdili predstavnici svih navedenih poduzeća, radnika spomenutih struka toliko manjka na tržištu da su pojedine tvrtke prisiljene odustati od velikih proizvodnih investicija, dok istodobno po tom pitanju promjene u obrazovnom sustavu napreduju vrlo sporo, a resorno ministarstvo kvote za upis takvih kadrova odobrava „na kapaljku“.

Ističući da se Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona u ovu problematiku uključuju kao potporne institucije u cilju objedinjenog pristupa problematici, gradonačelnik Milorad Batinić je istaknuo cilj sastanka, a to je da svi nazočni – Grad, Varaždinska županija, poduzetnici, HGK, Udruženje obrtnika i HZZ –  krenu sa zajedničkom inicijativom temeljem koje će Srednja škola Ivanec zatražiti od resornog ministarstva da joj odobri povećane upisne kvote za ona metalska zanimanja koja škola već obrazuje (CNC operatere i strojobravare), ali i za verifikaciju novih metalskih i strojarskih struka.

Na sastanku je ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina podrobnije predstavila ovu inicijativu te istaknula da rezultata neće biti bez konkretne potpore poslodavaca.

U iznalaženju rješenja o tomu kako što učinkovitije pomoći metalskoj industriji, Batinić je izrazio spremnost da Grad Ivanec počne stipendirati srednjoškolce – metalce za potrebe ivanečkog gospodarstva. Voditelj Ispostave HZZ-a Ivanec Zlatko Barbir izjavio je da je na području koje ona prati nezaposlenih metalaca nema, uz izuzetak 11 strojobravara, međutim, nijedan od njih nije mlađi od 50 godina i svi imaju određena profesionalna i zdravstvena ograničenja za zapošljavanje.

U radu sastanka sudjelovali su i Vinko Višnjić sa Sveučilišta Sjever, predsjednik HGK Varaždin Čedomil Cesarec sa suradnicama, tajnik Udruženja obrtnika Ivanec Dragutin Maloić i voditeljica stručne prakse u Srednjoj školi Ivanec Indijana Putar Kramarić. Direktorica Poslovne zone Lana Labaš upoznala je poduzetnike s mogućnostima koje se poslodavcima nude za sufinanciranje troškova stručnog osposobljavanja i naukovanja iz EU i nacionalnih fondova te im u kandidiranju za poticajna sredstva ponudila pomoć Projektnog ureda Grada Ivanca za EU fondove.

Temeljem svega rečenog svi predstavnici tvrtki zamoljeni su da popune upitnik koji će im poslati Srednja škola Ivanec. Na temelju izraženih potreba, ona će potom od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti odobrenje za povećanje upisnih kvota za metalska zanimanja u idućoj školskoj godini. Predstavnici svih institucija koji su nazočili sastanku stat će svojim autoritetom iza ove inicijative, a sve u cilju da se pomogne industriji ivanečkog i šireg kraja.

print