Novosti

Povijesni događaj za Ivanec: U petak, 24. veljače, otvaranje Muzeja planinarstva (1. faza)

Četvrtak

U petak, 24. veljače, u ivanečkoj Ulici Rudolfa Rajtera 5, otvara se Muzej planinarstva Ivanec - 1. faza. Ovo je svakako povijesni događaj za Ivanec, koji će ostati zabilježen kao početak uređenja reprezentativnog prostora u kome će se na jednom mjestu trajno čuvati i posjetiteljima prezentirati sačuvana baština iz iznimno duge i zanimljive ivanečke prošlosti.

Kao što je navedeno, u ovoj fazi otvara se tek manji dio muzejskog prostora i to rekonstruirana i obnovljena stara škola i dio novodograđenog prostora na katu kao i dio podrumskog prostora.

Integralni muzej bit će puno veći i prostraniji, a gradnja novog, modernog prostora slijedi u idućim fazama.

Otvaranje prve faze prati i izložba nazvana Muzej prije muzeja. Zbog razmjerno malog prostora, na njoj će posjetitelji moći razgledati tek manji dio izložaka tematski vezanih uz rudarstvo i planinarstvo te dio fotografskog opusa pokojnog ivanečkog fotografskog doajena Petra Jagetića, koji je lani bio izložen u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Tijekom idućih mjeseci u muzeju će se kontinuirano organizirati tematske izložbe, a u dvorani u potkrovlju održavati razni skupovi kulturnog karaktera.

Ovim Ivanec (nakon Kina) dobiva još jedan reprezentativni prostor koji će svakako pridonijeti obogaćivanju gradskog kulturnog i društvenog života.

Na svečanosti otvaranja koja počinje u 18 sati, posjetiteljima će se obratiti predstavnici domaćina i institucija zaslužnih za oživotvorenje ovoga projekta, a muzej će otvoriti gradonačelnik Milorad Batinić.

Svi zainteresirani građani nove muzejske prostore moći će razgledati svakog petka od 16 do 19 te u subotu od 10 do 13 sati.  Ulazak je besplatan.

Učeničke i druge organizirane skupine mogu obići muzej i u drugim terminima, uz najavu Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu, javnu nabavu i imovinu grada Ivanca – tel. 404-883 ili na e-mail: [email protected]

print