Novosti

Srednja škola Ivanec: Predstavljeni rezultati EU projekta „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“

Četvrtak

U srijedu, 23. studenog, u prostorijama Srednje škole Ivanec održana je press konferencija o EU projektu „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“. Na konferenciji su predstavljene provedene projektne aktivnosti i ostvareni rezultati, a tom je prilikom ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina osamnaestorici polaznika pilot edukacije uručila uvjerenja o osposobljavanju za referenta/icu poslovne podrške.

Projekt je s 95 posto sredstava financiran iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna RH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.361.244,09 kuna, a provodi se u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“, poziv na dostavu ponuda „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“.

Provedba ovoga projekta službeno završava 29. ovog mjeseca.

Kroz proteklih godinu dana Srednja škola Ivanec je, kao nositelj projekta uz Srednju školu Novi Marof i tvrtku Infoproces d.o.o., radila na ostvarenju glavnog cilja ovoga projekta, a to je povećanje relevantnosti i kvalitete programa obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada, kako bi polaznici po završetku takvih programa stekli stručne kompetencije i osigurali konkurentnost na tržištu rada.

Za ostvarenje tako ambicioznog cilja provedene su brojne projektne aktivnosti: 

  • provedena je analiza tržišta rada - od strane poslodavaca istaknuta je potreba za poznavanjem ICT tehnologije te upravljanja poslovnim procesima kroz poslovni sustav
  • izrađen je standard zanimanja i kvalifikacija
  • izrađena su tri nastavna programa za nova zanimanja; „Specijalist poslovne podrške administracije i financija“,  „Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga“ te "Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta“
  • u skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za „referenta/icu poslovne podrške“, u trajanju 195 sati, koji se ostvaruju kombiniranim učenjem (multimedijska nastava i praktične vježbe u školi u ERP poslovnom sustavu)
  • program „referent/ica poslovne podrške“ odobren je za izvođenje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta
  • nastavnici su osposobljeni za izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i programa/kurikuluma za obrazovanje odraslih sukladno HKO metodologiji te za korištenje Open ERP poslovnog sustava i sustava za e-učenje
  • izrađeni su nastavni materijali te sustav za e-učenje i ERP poslovni sustav za edukaciju polaznika osposobljavanja
  • održane su pilot edukacije osposobljavanja sa 24 polaznika starosti do 29 godina u Srednjoj školi Ivanec i Srednjoj školi Novi Marof, od kojih  je 18 polaznika uspješno završilo program te je osposobljeno za referenta/icu poslovne podrške
  • izrađena je analiza trenutačnog stanja i plan unapređenja kvalitete Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof

Program osposobljavanja za referenta/icu poslovne podrške po završetku projekta moći će upisati svi zainteresirani, stariji od 18 godina, koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu i poznaju osnove rada na računalu.

Predstavljanju rezultata ovog EU projekta nazočio je i ivanečki dogradonačelnik Branko Putarek.

Ovaj projekt jedan je od čak tri EU projekta koji su ove godine provedeni u Srednjoj školi Ivanec, a za koje je ova ustanova iz Europskog socijalnog fonda privukla čak 4,5 milijuna kuna. Škola i dalje nastavlja s apliciranjem novih projekata na EU natječaje, a jedan od njih priprema u suradnji s Gradom Ivancem.

print