Novosti

Jednoglasna potpora Gradskog vijeća projektu ulaganja u cestu Prigorec – Šumi i kandidiranju na EU Fond za ruralni razvoj

Petak

Gradsko vijeće Ivanca na svojoj je 30. sjednici u četvrtak, 10. studenog, jednoglasno dalo suglasnost na novi projekt, koji Grad Ivanec kandidira na EU Fond za ruralni razvoj – operacija 7.2.2. Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta.

Riječ je o projektu ulaganja u rekonstrukciju nerazvrstane ceste Prigorec – izvor Šumi s pratećom izgradnjom parkirališta na Rapikovcu, planirane vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Naime, suglasnost Gradskog vijeća obvezatni je dio natječajne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za potporu, a budući da gradska uprava projekt ima potpuno spreman, zbog hitnosti kandidiranja zatražena je – i dobivena – potpora Gradskog vijeća.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju nerazvrstane ceste duge 2,87 kilometara, koja od Prigorca, pokraj Izletišta i skijališta Jarki, vodi do izvora Šumi i dalje, prema izvoru Beli zdenci. Oko tisuću metara ceste bi se asfaltiralo, dok bi se ostatak (od Izletišta do Šumija), uredio kao makadamska cesta. Osim gradnje kvalitetne ceste, projektom je obuhvaćena i gradnja parkirališta na Rapikovcu i gradnja oborinske odvodnje uz prometnicu.

Modernizacija ove ceste uvelike bi pridonijela daljnjem otvaranju ovdašnjih turističkih kapaciteta i daljnjem razvitku planinskog turizma na Ivančici, a njome bi se olakšao i prilaz i održavanje vodoopskrbnih objekata na Šumiju i Belim zdencima.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Tibora Surjaka (HSS), kojeg je zanimalo zašto se modernizira upravo ta cesta, a ne, primjerice, ona prema vrhu Ivančice, gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da navedena prometnica nije u vlasništvu Grada Ivanca:

- Cesta prema vrhu Ivančice je u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a prema propozicijama natječaja, ŽUC nije prihvatljiv prijavitelj. Cesta Prigorec – Šumi jest gradska i ona se potpuno uklapa u propozicije natječaja. Prije svega, u funkciji je razvitka turizma, povezuje gospodarske kapacitete i jednog aktivnog turističkog djelatnika, što ovaj projekt čini dugoročno održivim. Modernizacija ovog pravca urodila bi i pogodnostima za vlasnike svih okolnih nekretnina – pojasnio je M. Batinić.

Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u ovaj projekt dobila je jednoglasnu potporu svih 17 gradskih vijećnika.

print