Novosti

Srednja škola Ivanec završava s provedbom EU projekta SMUN u Ekonomskoj školi vrijednog 1,51 milijuna kuna

Četvrtak

Srednja škola Ivanec pri kraju je provedbe EU projekta  „Suvremene metode u nastavi – SMUN“, koji je ujedno i prvi europski projekt Srednje škole Ivanec koji se provodi u sklopu obrazovanja za smjer ekonomist. Uz navedeni, ivanečka škola trenutno provodi još dva europska projekta, što je dokaz da se u ovoj ustanovi i više nego kvalitetno upravlja ljudskim potencijalima.

Što se tiče projekta „Suvremene metode u nastavi – SMUN“, treba istaknuti da je riječ o projektu koji se u školi počeo provoditi 15. svibnja lani. Ivanečka škola je nositelj svih projektnih aktivnosti, dok na projektu sudjeluje i Ekonomska škola Šibenik, kao partner. Projekt SMUN provodi se u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“ iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran s 1.514.150,04 kuna bespovratnih sredstava.

- Glavni cilj provedbe projekta SMUN je osuvremenjivanje nastave za smjer ekonomist u skladu sa suvremenim zahtjevima tržišta rada. S tim ciljem provodi se modernizacija kurikuluma u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i skupovima ishoda učenja kroz pet nastavnih predmeta (Računovodstvo 3. i 4. razred, Vježbenička tvrtka 3. i 4. razred, Analiza financijskih izvještaja 4. razred). Modernizacija kurikuluma će donijeti našim učenicima razvoj kompetencija i praktičnih znanja koja od njih očekuju poslodavci – kazala je Andrijana Rožman, voditeljica projekta.

Tijekom projekta SMUN održane su edukacije i interaktivne radionice kako bi nastavnici ekonomskih grupa predmeta stekli dodatna znanja i vještine koje su im potrebne za korištenje suvremenih metoda u nastavi.

Pojačana praktična nastava u obje škole će biti velika novost budući će se veliki dio nastave odvijati putem informacijsko – komunikacijskog portala i računovodstvenog programa koji su posebno napravljeni samo za potrebe obiju strukovnih škola.

Mogućnosti računovodstvenog programa su izrazito velike, a među funkcionalnostima koje će učenici koristiti u nastavi su: upravljanje ljudskim resursima i obračun plaća i honorara, knjiženje ulaznih i izlaznih računa, upravljanje skladištem, proizvodnja i nabava robe, inventura i rashodovanje imovine, obračun PDV-a itd. Navedene funkcije programa su s ciljem stjecanja praktičnih kompetencija kod učenika.

-Učenici Srednje škole Ivanec i Ekonomske škole Šibenik će za predmete koji su obuhvaćeni projektom koristiti sasvim novi Priručnik novih nastavnih sadržaja putem kojeg će rješavati svoje zadatke u računovodstvenom programu. Priručnik u sebi sadrži preslike stvarnih dokumenata kakvi se koriste u poslovanjima svih tvrtki što će učenike na kvalitetan način pripremiti za prvi posao u struci – naglašava Lidija Kozina, ravnateljica škole.

Kao jedna od završnih projektnih aktivnosti, u obje škole provodi se pilot testiranje učenika. Pilot testiranje se odvija na računalima putem kojih učenici kao ciljne skupine projekta testiraju nastavu na IKT portalu i računovodstvenom softveru. Kroz testiranje portala i programa učenici će dobiti uvid u novokreirane nastavne sadržaje koji će im omogućiti stjecanje većih praktičnih vještina i prednost pred njihovim kolegama iz ostalih ekonomskih škola diljem Republike Hrvatske. Prvi rezultati anketiranja učenika pokazuju kako većina učenika smatra da su nastavni procesi na projektu SMUN dinamični, zanimljivi, praktični i inovativni.

Provedba projekta SMUN završava 15. svibnja ove godine.

print