Novosti

Poziv ivanečkim poduzetnicima zainteresiranim za poslovnu suradnju s kanadskim tvrtkama

Petak

Prije nekoliko dana u našoj je županiji gostovao kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj.E. Daniel Maksymiuk. Tom je prilikom sudjelovao i u radu seminara o Sporazumu o slobodnoj trgovini EU – Kanada (CETA), koji su u Palači Herzer organizirali Kanadsko veleposlanstvo u RH, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža (CCBN), Superna d.o.o., Tehnološki park Varaždin, Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Zahvaljujući Kanadsko-hrvatskoj poslovnoj mreži, Hrvatska je povećala trgovinsku razmjenu s Kanadom za gotovo 100 posto u zadnjih šest godina, a Hrvatska je ujedno i najveći trgovinski partner Kanade iz naše regije. Sporazumom CETA ukidaju se carine, što će pridonijeti povećanju izvoza malih i srednjih poduzeća EU i potaknuti njihovu konkurentnost te omogućiti ulazak gotovo svih roba u Kanadu bez naplate carina. Na dan stupanja CETA-e na snagu ukinut će se 98 posto svih kanadskih carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Očekuje se da će se CETA-om povećati izvoz iz EU u Kanadu za 24% godišnje.

Na početku seminara, okupljenima su se obratili direktor Tehnološkog parka Varaždin Josip Borak te zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je istaknuo uvjerenje da će  sve navedeno otvoriti nove mogućnosti suradnje s kanadskim tržištem koje broji 35 milijuna stanovnika.

–Nadam se da će se kompanijama iz Varaždinske županije poput Vindije, Koke, Paketa Požgaj, Varteksa i Farmala pridružiti i druga poduzeća radi ostvarenja bolje gospodarske suradnje. Dobro je što postoji volja, vrata se otvaraju jer je kanadski veleposlanik među prvima u Hrvatskoj posjetio Varaždin i Varaždinsku županiju i izrazito je otvoren za gospodarsku suradnju s Hrvatskom – naglasio je Kišić.

Sudionicima se obratio i kanadski veleposlanik Nj. E. D. Maksymiuk, naglasivši da je u Varaždinsku županiju došao s obzirom na to da je riječ o najkonkurentnijoj županiji u Hrvatskoj, s jakim gospodarskim i stranim ulaganjima. Usto, u Varaždinu već posluje jedna kanadska firma, dok neke od njih surađuju s kanadskim kompanijama.

-Vjerujem da će potpisivanje ovog najznačajnijeg trgovinskog sporazuma, koji uključuje sve dijelove gospodarstva, pridonijeti daleko boljoj suradnji, to više što će nakon njegova stupanja na snagu 99 posto carinskih tarifa pali na 0 posto. A to će sasvim sigurno poboljšati trgovinsku razmjenu između Kanade i Hrvatske – istaknuo je veleposlanik Maksymiuk te naglasio kako se sporazum CETA razlikuje od ostalih sporazuma po tome što su uvjeti dogovoreni i o njima se više ne pregovara. Na kraju svog obraćanja, veleposlanik Maksymiuk je čestitao gradskim i županijskim vlastima što su ostvarili pozitivnu investicijsku klimu za kanadske tvrtke.

U kontekstu svega rečenog pozivaju se svi ivanečki gospodarstvenici, koji bi željeli ostvariti poslovnu suradnju s kanadskim tvrtkama, da se što prije jave i preko Poslovne zone Ivanec d.o.o. ostvare kontakt sa županijskim tijelima za provedbu ovog sporazuma.

Uz prijavu, potrebno je dostaviti i sljedeće:

  1. Pismo namjere na engleskom jeziku
  2. Katalog  i opis proizvoda
  3. Opis postojećih certifikata

Rok za prijavu je do četvrtka, 11. veljače. Sve dodatne informacije u Poslovnoj zoni Ivanec d.o.o.,  tel. 492 870 (042).

Više o sporazumu CETA saznajte iz priloženih materijala.

 

print