Novosti

Sjećanje na ivanečku rudarsku tradiciju: Održani su Ivanečki rudarski dani 2015.

Ponedjeljak

Misom koju je u povodu spomendana sv. Barbare, zaštitnice rudara, u ivanečkoj župnoj crkvi predvodio župnik vlč. Zoran Gložinić, u subotu su, 5. prosinca, počeli 9. ivanečki rudarski dani. Manifestacija je to kojom Turistička zajednica grada Ivanca podsjeća na dugu rudarsku tradiciju Ivanca i okolice, želeći na njezinim temeljima stvoriti nov i originalan turistički proizvod.

Program Rudarskih dana nastavljen je smotrom povijesnih postrojbi ispred Gradske vijećnice. Postrojile su se Ivanečka rudarska četa, članovi Zrinski garde iz Čakovca i povijesne postrojbe iz Marije Bistrice te članovi Udruge Maska u radnim rudarskim odorama iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Postrojavanju su se pridružili i nekadašnji ivanečki i ladanjski rudari. Smotru je izvršio gradonačelnik Milorad Batinić u pratnji zapovjednika Rudarske čete Borisa Jagetića Daraboša.

S obzirom na to da je riječ i o turističkoj manifestaciji, u nju su se uključio i restoran BVB koji je na terasi Inferna posjetiteljima ponudio bogati meni za koji je inspiraciju našao u nekadašnjim skromnim rudarskim jelima. Naročito zanimljivo bilo je na štandu članica Društva prijatelja narodnih običaja Maska koje su na degustaciju ponudile autentičnu hranu koju su rudari nekad sa sobom nosili u okno.

Na šesnaest štandova ispred Gradske vijećnice svoju su ponudu na raspolaganje stavila i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, turističke zajednice i agencije. Uz čelnike Grada Ivanca, manifestaciji su se pridružili i turistički radnici iz Varaždina, Lepoglave i Bednje te predstavnici Udruge Trakošćanski streličari i Viteškog reda sv. Nikole iz Varaždina, a i posjetitelji su – unatoč hladnoći – obišli štandove te kupovali suvenire i razne druge proizvode za poklon drugima, ali i za svakodnevnu pragmatičnu uporabu. Priređena je i izložba starih rudarskih predmeta.

Okupljanje domaćina i gostiju glazbom su uljepšali Faringaši iz Prigorca. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Ivanca te uz potporu Ministarstva turizma te Hrvatske i Županijske turističke zajednice.

print