Novosti

20. sjednica Gradskog vijeća Ivanec: Nakon 15 godina korigirane cijene komunalne naknade

Srijeda

Gradsko vijeće Ivanca na svojoj je 20. sjednici održanoj u ponedjeljak, 30. studenog, većinom glasova vijećnika vladajuće pozicije donijelo novu Odluku o visini komunalne naknade te Odluku o izmjenama dosadašnje Odluke o komunalnoj naknadi. Donošenjem ovih odluka prvi put od 2000. godine korigirane su dosad važeće cijene komunalne naknade.

Komunalna naknada obračunava se po kvadratnom metru površine, a njen iznos utvrđuje se množenjem vrijednosti boda (u kunama po m2), koeficijenta zone i koeficijenta namjene. Povećane su cijene sljedećih parametara: vrijednost boda za kućanstva, proizvodne djelatnosti, škole i druge neprofitne ustanove s dosadašnje 32 lipe povećana je na 40 lipa ili 25 posto; zatim, koeficijent namjene za poslovni prostor koji služi za obavljanje ostalih djelatnosti je s 3,70 povećan na 5,00, dok je koeficijent za građevinsko zemljište koje služi za obavljanje ostalih poslovnih djelatnosti s dosadašnjih 0,50 povećan na 0,67.

Za kućanstvo koje raspolaže stambenim prostorom prosječne površine 80 četvornih metara poskupljenje na godišnjoj razini iznosio bi 76,80 kuna u I. zoni, za kućanstva u II. zoni 67,20 kuna, a u III. zoni 48 kuna. A to znači da na mjesečnoj razini komunalna naknada za kućanstva u I. zoni poskupljuje oko 6,5 kuna, u drugoj zoni oko 5,5 kuna, a u III. zoni 4 kune. Procjena je da povećanje cijena od nekoliko kuna mjesečno ne bi trebalo bitno utjecati na životni standard građana.

Takvim povećanjem se u proračunu za 2016. godinu planira namaknuti dodatnih 937.000 kuna i time osigurati sredstva koja će omogućiti da se program održavanja i dalje realizira na razini dosegnutog komunalnog standarda.

Povećanje komunalne naknade bilo je nužno zato jer se u gradskom proračunu već godinama od prihoda komunalne naknade ne uspijeva prikupiti dovoljno novca za pokrivanje troškova zimske službe, za održavanje i popravak cesta, za pokrivanje troškova održavanja i potrošnje javne rasvjete, za održavanje groblja i čistoće javnih površina, za uređivanje odvodnje atmosferskih voda i druge radove. Za to godišnje nedostaje oko milijun kuna, a Grad već desetak godina manjak nadoknađuje tako da za financiranje spomenutih troškova koristi dio poreznih prihoda pa zbog toga trpe kapitalni gradski programi i druge potrebe koje Grad treba zadovoljavati slijedom zakonskih odredbi.

Alternativa  poskupljenju bila je smanjiti opseg održavanja i zimskog čišćenja prometnica te gasiti javnu rasvjetu, kao što to već rade neke susjedne sredine, no time bi se znatno smanjio komunalni standard građana.

O svemu navedenom na sjednici su raspravljali i svoje stavove iznosili gradski vijećnici. Uvodno je ovu problematiku obrazložio gradonačelnik Milorad Batinić te naglasio da su vijećnicima dostavljeni svi mogući analitički podaci kojima je Grad transparentno predočio postojeće stanje i obrazložio potrebu korekcije cijena komunalne naknade:

- Svjestan sam da ova odluka u javnosti neće biti dobro primljena. Na žalost, moramo donositi i ovakve, nepopularne odluke i stoga građanima moramo jasno i otvoreno objasniti zašto je poskupljenje nužno – naglasio je Batinić.

Protiv poskupljenja izjasnili su se Vladimir Lacković (HDZ) i Tibor Surjak (HSS), dok je Luka Lančić (SDP) istaknuo da, koliko god poskupljenje neće naići na odobravanje, gradski vijećnici probleme ne mogu rješavati emotivno, već ih trebaju racionalno sagledati i odgovorno se odnositi prema proračunu i zadovoljavanju potreba građana.

Za nove odluke glasalo je 11 vijećnika vladajuće koalicije, dok su četiri oporbena vijećnika bila protiv. Nove odluke na snagu stupaju 1. siječnja 2016.

print