Novosti

Grad Ivanec i Studio Nexar građanima predstavili Idejno rješenje uređenja Trga hrvatskih ivanovaca

Petak

U amfiteatru Srednje škole Ivanec u četvrtak je, 15. listopada, okupljenim građanima prvi put javno predstavljeno Idejno rješenje uređenja ivanečkog Trga hrvatskih ivanovaca. Osvrćući se na dosad provedene aktivnosti na ovom zahtjevnom projektu, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Marina Držaić podsjetila je da je Grad Ivanec proveo javni natječaj s ciljem prikupljanja idejno – arhitektonskih rješenja glavnog gradskog trga.

- Namjera je bila odabrati najbolje rješenje koje će biti stručna podloga za izradu Detaljnog plana uređenja centra grada. Ocjenjivački sud nijednom pristiglom rješenju nije dodijelio prvu nagradu, već dvije druge i jednu treću nagradu te sugerirao da idejni projekt uređenja glavnog trga treba biti izrađen na način da se u njega uvrste optimalna rješenja iz dva najbolje ocijenjena rada – istaknula je M. Držaić.

Na natječaju je posao izrade idejnog projekta povjeren Studiju Nexar koji je u idejno rješenje inkorporirao prijedloge koji su ocijenjeni najoptimalnijima. U razdoblju od 17. rujna do 2. listopada Grad Ivanec je na svojim web i Facebook stranicama objavio virtualni prikaz Idejnog rješenja budućeg uređenja trga te pozvao građane da ispune online anketu i izraze svoje mišljenje o predloženim rješenjima. Anketu je ispunilo 177 građana od kojih je velika većina (preko 85%) izložen koncept ocijenila pozitivnim i usmjerila gradsku upravu da na tragu iznesenih rješenja nastavi rad na tom projektu.

S detaljima Idejnog rješenja okupljene su potom upoznale dipl. ing. arh. Zdenka Šarolić, direktorica Studija Nexar i dipl. ing. arh. Karla Dragica Lipej.

Što se tiče prometa u centru koji sada dominira trgom i maksimalno ga presijeca, predviđeno je da se on ubuduće velikim dijelom, ali ne i potpuno, izmjesti iz centra. Promet u centru teći će kružno i to na relaciji Nazorova – Malezova – novi spoj Rajterove do crkve – dio Rajterove do Gradske vijećnice – Nazorova. To znači da će se promet Malezovom odvijati jednosmjerno pri čemu je predviđeno da se sadašnja lijeva prometna traka pretvori u parkirališni prostor.

Na samom trgu predviđeno je uređenje ljetnih terasa s brojnim zelenim insertima koji će odgovarajućim hortikulturnim uređenjem biti umetnuti u plohu trga.  Na trgu su predviđeni i elementi urbanog sjedenja. Tako se na prijelazu s trga prema parku predviđa gradnja tribina koje bi, uz predah i odmor, služile građanima kao gledalište s kojeg će pratiti koncertna i druga zbivanja na otvorenom. Dio urbanih elemenata sjedenja bit će smješten i uz fontanu s vodenim atrakcijama. Sa sjeverne strane trga predviđena je visoka rasvjeta, dok će se šetnice osvijetliti diskretnom, ambijentalnom rasvjetom. Ploha trga će se od prometnice ispred Gradske vijećnice odvojiti parking branicima za bicikle, koji će ujedno biti barijera za vozila.

Uređenje trga predviđeno je u prvoj fazi. U drugoj fazi uređivao bi se prostor između arheološkog parka i zelenog parka dok bi se u trećoj fazi uređivao budući arheološko – edukativni trg.

Osvrćući se na mogući početak radova na uređenju trga, gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da će najprije biti potrebno riješiti problem gradnje kanalizacije u okviru projekta Aglomeracije Ivanec.

- Poznato vam je da je riječ o projektu gradnje separatne kanalizacije za naselje Ivanec i više drugih naselja koja gravitiraju slivu Bednje, a čija je vrijednost oko 100 milijuna kuna. Taj je projekt pokrenut i za izradu projektne dokumentacije je iz fondova EU dobiveno milijun eura. Dakle, uređenje trga moći će krenuti nakon gradnje kanalizacije jer nema smisla prvo urediti trg pa onda iznova rušiti i kopati. Realan početak radova je potkraj 2017. godine – izjavio je gradonačelnik M. Batinić.

Grad Ivanec uskoro će na svojim web stranicama otvoriti i internetsko savjetovanje o Idejnom rješenju uređenja Trga hrvatskih ivanovaca te sve građane pozvati na iznošenje konkretnih primjedbi, sugestija i prijedloga.

print