Novosti

Ovakve manifestacije ne mogu nestati prvenstveno zbog odlične organizacije i ponude. Iz tog razloga Grad Ivanec će i u budućnosti podržavati ovaj događaj koji zaista vrijedi posjetiti. Milorad Batinić, gradonačelnik

„Margetje – tak se negda delalo“ uspješno upriličilo stare zanate i običaje našega kraja

Ponedjeljak

Manifestacija „Margetje – tak se negda delalo“ koja se održavala između 11. i 13. srpnja i ove je godina obilovala bogatim kulturno – umjetničkim, izložbenim i zabavnim programom, a izvedbe raznih KUD–ova, udruga i društava te slobodnih umjetnika ovaj su događaj upriličile kao već svima znanu tradiciju margečanskog kraja. Devetu godinu zaredom sadržajno bogatstvo ove manifestacije podsjeća stare, a uči mlade o tradiciji i običajima  te se ujedno u ovom suvremenom informatičkom dobu od zaborava čuvaju etno – sadržaji našega kraja.

Nakon odigrane subotnje utakmice između NK Mladost Margečan i 2. ekipe zagrebačkog Dinama, u nedjelju 12. srpnja, popodnevni je program započeo svečanim otvorenjem izložbe Kluba kolekcionara Ivanec u Vatrogasnom domu, gdje su prikazane restaurirane stare fotografije iz prve polovice 20. st., a izvedbom autorskih recitacija program su uveličali Ines Čovran, Josip Kraš i Darko Foder.

Na tradicijske običaje posjetitelje su prisjetile brojne udruge koje su svoj sadržaj uprizorile na sajmu starih zanata i vještina kod vodenice. Kao što se priličilo u vrijeme nekadašnjih svečanih prilika, glasnim pucnjem iz kubure Kuburaška udruga “Prva kubura“ iz Višnjice otvorila je ovu zanimljivu svečanost. Grupa entuzijasta sportskih streličara, povijesna postrojba „Viteški red sv. Nikole“ iz Varaždina, drvenim tradicionalnim lukovima uprizorila je srednjovjekovne vojničke vještine streljaštvo i mačevanje te je prikazala drevne zanate. Nazočili su kovač i lončar, a bilo je i onih koji su pleli košare, vezali na starom platnu, obrađivali vunu i lan, izrađivali drvene predmete i slično. Svojom šaljivom izvedbom glumačka družina Komedijaši iz Stažnjevca pokazala je prisutnima kako se nekad kosila trava i nosilo sijeno, a bilo je onih koji su klepali kosu te izrađivali drvene zubače i igračke. Potom je Udruga Gotali iz Gotalovca na svojevrstan način pokazala koliko je zahtjevno bilo pranje rublja u rijeci te koliko je taj nimalo jednostavan posao iziskivao vremena, ali i snage. Pokraj jezera svoje konje su predstavili Obiteljsko – poljoprivredno gospodarstvo Marčenić i Konjička udruga Presečno, a posjetitelji su mogli fotografirati, jahati ili uživati u promatranju ovih prekrasnih životinja.

Cjelokupan program se potom preselio na središnju pozornicu gdje su nastupali tamburaški sastav Lirika, pjevačko – folklorna skupina Margaretice pod vodstvom Marije Valjak, vokalni sastav Kaliope, Kulturno – umjetničko društvo „Vidovec“, ženska klapa Angeluš iz Cestice, KUD Perušić  i ženski vokalni sastav Stanetinske fiolice. Nakon pozdravnih riječi i zahvale svima koji su pomogli u ostvarenju ovog tradicionalnog događaja, Ivana Karpov, predsjednica Udruge građana Margareta, na pozornicu je pozvala gradonačelnika Milorada Batinića.

- Ovakve manifestacije ne mogu nestati prvenstveno zbog odlične organizacije i ponude. Iz tog razloga Grad Ivanec će i u budućnosti podržavati ovaj događaj koji zaista vrijedi posjetiti –rekao je gradonačelnik.

Izložbeni prostor brojnih udruga našega kraj bio je izložen u ponedjeljak, 13. srpnja, na dan svete Margarete, djevice i mučenice, zaštitnice Margečana. U župnoj crkvi istoimenog naziva potom je održana svečana misa koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. 

print