Novosti

Udruga Peharček održala je jubilarnu 20. izložbu vina berbe 2018. godine

Ponedjeljak

Udruga vinogradara i vinara Peharček u atraktivnim je prostorima Šumske vile održala jubilarnu, 20. izložbu vina berbe 2018.

Na početku svečanosti okupljeni su se minutom šutnje prisjetili svog dugogodišnjeg, iznenadno preminulog predsjednika Dragutina Meseca.

U nastavku su skup pozdravili tajnik udruge Dragutin Kos i glavni organizator ocjenjivanja vina Željko Đurin, a potom i predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva  dipl. ing. Davor Hižak.

- Prošla je godina bila iznimno teška za vinogradare. Ali – koja to nije? Uvijek je teško jer vinogradarskom poslu treba se posvetiti svim svojim znanjem, strašću i ljubavlju – poručio je Hižak te kazao da je, od ukupno 84 uzorka – 82 vina i dvije rakije, čak 21 ocijenjen zlatom te ocijenio pohvalnim što nijedan uzorak nije odbačen.

Prisjećajući se pokojnog D. Meseca s kojim je samo par tjedana prije vodio razgovor o suradnji Grada Ivanca i Peharčeka, gradonačelnik Milorad Batinić obavijestio je nazočne da je pokrenut projekt obnove povijesnog objekta u gradskom parku (iza crkve) u budući gradski turistički informativni punkt.

Projektna dokumentacija bit će dovršena do kraja ove godine, a radovi bi uslijedili 2020.

- Tada sam D. Mesecu i drugim predstavnicima vaše udruge ponudio da Peharček tamo formira vinoteku te da vina ponudi na prodaju posjetiteljima i turistima. Također, ponudio sam Peharčeku da za svoj rad i sastanke koristi i atraktivan prostor na katu – izvijestio je Batinić.

Udrugu Peharček i sve vinogradare pozvao je na suradnju na način da zajedno krenu u borbu protiv zapuštenih vinograda kao potencijalnog izvora zaraze zlatnom žuticom.

U nastavku je uručio priznanja svim dobitnicima zlatnih plaketa, a posebnu čestitku uputio je dr. Dragutinu Rogini, čija je mješavina vina proglašena šampionom 20. vinske izložbe.

- Uvjeren sam da među nama ima još barem deset vinara čija vina zaslužuju šampionsku titulu jer razlike među njima su minimalne. Veseli me što ovdje vidim mnogo mladih ljudi čija su vina također izvrsno ocijenjena i to je budućnost ove udruge – izjavio je u prigodnoj riječi dr. Rogina te zahvalio svima koji već 20 godina organiziraju ocjenjivanje i izložbe vina.

Uz D. Roginu, diploma „zlatni peharček“  za najbolja vina uručena je i Danijelu Lančiću, Goranu Majcenu, Darku Levaniću, Blažu Petaku, Darku Geciju, Josipu Koraniću, Željku Đurinu, Dragutinu Mesecu (posmrtno), Marku Geciju, Ivici Vidoniju, Ivanu Gotalu, Danijelu Lančiću, Zdravku Hrženjaku, Marku i Srećku Šoštaru, Marku Đunđeku, obitelji Markušić, Vinariji Horvat i Josipu Kelemenu.

Nadalje, 56 vinogradara za svoje je vina dobilo srebrne diplome, četiri vina ocijenjena su brončanima, dok su tri vina nagrađena priznanjima.

 

print