Novosti

Grad Ivanec i Sindikat radnika u predšk. odgoju i obrazovanju potpisali Kolektivni ugovor: Veće plaće tetama u vrtiću!

Srijeda

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar i sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću Ivančice Vera Posavec u Gradskoj vijećnici potpisali su Kolektivni ugovor.

Službenim potpisivanjem Kolektivnog ugovora utvrđena su međusobna prava i obveze potpisnika ugovora, prava iz rada i temeljem rada, a njegov sastavni dio su i koeficijenti složenosti radnih mjesta radnika u predškolskim ustanovama koji su usklađeni s Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Ono što svakako pobuđuje najveću pažnju jest da je potpisivanjem Kolektivnog ugovora omogućeno povećanje plaća djelatnicima Dječjeg vrtića Ivančice i to već s isplatom za travanj.

Za to povećanje je Grad Ivanec u proračunu osigurao potrebnih 601.400 kuna do kraja 2019. godine (razdoblje travanj-prosinac), dok će za iduću godinu (siječanj-prosinac) taj iznos biti veći i iznosit će 801.000 kuna.

Za plaće djelatnika vrtića Grad Ivanec godišnje izdvaja ukupno 3,18 milijuna kuna, dok ostatak potrebnih sredstava osigurava sama ustanova.

Inače, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske je, u ime članova sindikata u Dječjem vrtiću Ivančice, u travnju prošle godine predložio Gradu Ivancu pregovaranje o kolektivnom ugovoru, nakon čega su formirani pregovarački odbori od strane Sindikata i od strane Grada Ivanca.

U Pregovarački odbor Sindikata imenovani su Božena Strugar, predsjednica Sindikata, Vera Posavec, sindikalni povjerenik u Dječjem vrtiću Ivančice i Vesna Međeral, članica Sindikata.

U Pregovaračkom odboru Grada Ivanca bili su zamjenici gradonačelnika Branko Putarek i Lidija Kozina te resorna pročelnica Marina Držaić.

Kolektivni ugovor potpisan je na razdoblje od 4 godine, a u slučaju promjena okolnosti koje bi otežavale njegovu primjenu, postoji i mogućnost izmjena ugovora.

Predstavnici obaju sindikata zahvalili su gradonačelniku i njegovim suradnicima na korektnom odnosu u pregovaračkom procesu koji je na kraju i rezultirao potpisivanjem Kolektivnog ugovora, dok je gradonačelnik Batinić izrazio zadovoljstvo što će i djelatnici Vrtića Ivanec, kao oni koji obavljaju iznimno odgovorne poslove na brizi i odgoju najmlađih, po svojim pravima iz radnog odnosa i plaćama odsad biti usklađeni sa standardima i plaćama na razini svoje struke u Hrvatskoj.

print