Novosti

Grad Ivanec i Šumarski institut: Predstavljen projekt obnove parkova i zelenih zona u Ivancu

Petak

Interaktivnom prezentacijom koju su održali stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko - voditelj istraživačkih centara u Centru za privatne šume i urbano šumarstvo mr. sc. Miljenko Županić, zatim, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje dipl. ing. Ivica Čehulić i krajobrazna arhitektica mag. ing. Ivana  Antolović Smoljan - građanima  Ivanca u utorak je, 5. ožujka, u prostorima Srednje škole predstavljeno idejno rješenje projekta obnove parkova u Ivancu.

Građani su upoznati s postojećim stanjem središnjeg gradskog parka, Malog parka te zelenih zona u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici te s prijedlogom rješenja njihova novog krajobraznog uređenja.

Nakon temeljitog pregleda svakog stabla na navedenim područjima, stručni je tim u sklopu idejnog rješenja predstavio zdravstveno stanje postojećih stablašica i ukrasnog grmlja, a potom je prezentirao i mjere koje je potrebno provesti u svrhu sanacije i obnove gradskih park zona.

-Veliki gradski park zahtjeva najveće zahvate i njemu se očekuju najveće promjene. Obnovit će se cijela površina parka u veličini od 11.000 m2.  U tom parku je većina stabala u dobrom zdravstvenom stanju jer je rušenje bolesnih stabala, na preporuku Instituta, izvršeno prethodnih godina – istaknuo je u svom izlaganju I. Čehulić.

Projektna dokumentacija, u sklopu koje su izrađena i predložena idejna rješenja, u globalu predlaže sljedeće: za veliki gradski park predlaže se uklanjanje zastarjelih i neadekvatnih grmova i stabala te istovremeno sadnja 65 novih stabala i grmova.

Također, planirano je povećanje boravišnih zona za građane. Postavit će klasične klupe, ali i nešto veće klupe bez naslona, pogodne za duži boravak u parku i za veće skupine korisnika.

Najveći problem u Malom parku jest sadašnja ogoljela površina uz Malezovu ulicu. Budući da se u parku nalazi igralište i postoji opasnost od istrčavanja djece na cestu, stručnjaci smatraju da bi se na ovom potezu trebala zasaditi lovor višnja, koja bi za kratko vrijeme narasla u živu zelenu ogradu.

U zelenoj zoni  Arnoldove i  Kumičićeve ulice odstranit će se dio sadašnjih pregustih i zapuštenih grmova, zasadit će se novi, a uredit će se i dvije nove boravišne zone, sa po dvije klupe.

U parku uz Varaždinsku ulicu će se, na mjestu sadašnjih bolesnih kestena koje treba ukloniti, zasaditi drvored srebrnolisne lipe.

Uz svoje zamjenike Lidiju Kozina i Branka Putareka te gradske pročelnike, prezentaciji projekta prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Batinić, koji se također uključio u raspravu te zajedno sa stručnim timom odgovarao na pitanja građana.

Pozvao je građane da se aktivno uključe u javnu raspravu o predstavljenim idejnim rješenjima te ih zamolio da daju svoje primjedbe i prijedloge jer predstavljena rješenja nisu gotova stvar, jer se ona mogu i trebaju mijenjati sukladno interesima i potrebama građana.

Javna rasprava o projektu obnove parkova u gradu Ivancu bit će otvorena 30 dana, a dostupna je na web stranici Grada Ivanca www.ivanec.hr – rubrika Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

print