Novosti

U Ivancu održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije

Ponedjeljak

U subotu, 12. siječnja, Savjet mladih Varaždinske županije je u suradnji sa Savjetom mladih Grada Ivanca organizirao 2. sjednicu Mreže savjeta mladih Varaždinske županije.

Skup je održan u Gradskoj vijećnici Ivanec, a odazvalo mu se više od 20 sudionika iz devet gradskih i općinskih savjeta mladih.

Nakon pozdravnog govora domaćina sjednice, predsjednice ivanečkog Savjeta mladih Maje Ferenec Kuća, svima nazočnima obratila se dogradonačelnica Ivanca Lidija Kozina te im poželjela uspjeh u radu i poručila mladima da se bore za svoje interese.

Na početku sastanka predsjednik županijskog Savjeta mladih Lovro Lukavečki okupljenima je prezentirao analizu stanja savjeta mladih u našoj županiji te pritom iznio podatke o broju osnovanih savjeta, njihovim aktivnostima i suradnji.

Potom su predstavnici savjeta gradova i općina prezentirali probleme s kojima se susreću u svom radu te su, između ostalog, istaknuli slabiji odaziv članova savjeta mladih na sjednice, neinformiranost dionika o radu i djelokrugu savjeta te nepovoljne odnose s udrugama mladih i za mlade.

Drugi dio sjednice bio je posvećen predavanjima gostiju.

Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavio je načine proaktivnog djelovanja prema mladima. Mario Žuliček iz Udruge gradova upoznao je sudionike s procedurom osnivanja savjeta mladih dok je dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač govorio o problemima prilikom osnivanja, a kasnije i aktivnostima savjeta mladih u praksi.

Završni dio konferencije bio je rezerviran za rad u grupama koji je imao za cilj detektiranje ključnih problema u praksi i pronalaženje rješenja koja će potaknuti osnivanje savjeta mladih u jedinicama lokalnih samouprava u našoj županiji.

Nakon rada u grupama, članovi Mreže donijeli su strategiju djelovanja kojoj je cilj uključivanje mladih u procese donošenja odluka kroz poticanje osnivanja savjeta mladih na lokalnoj razini. To se planira postići održavanjem edukacija ne samo članova savjeta, već i članova JLS-ova zaduženih za savjet mladih, zatim predstavljanjem savjeta mladih i njihovog djelokruga djelovanja u školama, predstavljanja kroz različite medije i prezentiranjem primjera dobrih praksi u okviru djelovanja savjeta mladih.

print