Novosti

Grad Ivanec domaćin 1. regionalnog dana fondova EU i Poslovnog uzleta 2018.

Srijeda

Grad Ivanec u srijedu je 16. lipnja, bio domaćin Regionalnog dana fondova EU, prve od ukupno 30 gospodarskih manifestacija koje će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU diljem Hrvatske održavati tijekom iduće dvije godine. 

Riječ je o projektu sufinanciranom iz EU fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji će resorno ministarstvo nastaviti održavati širom zemlje u cilju intenzivnog informiranja o mogućnostima financiranja projekata iz fondova EU.

Svečanost otvaranja održana je u prepunoj velikoj dvorani Hotel Orion, gdje je brojne goste, uzvanike i sudionike radionica i edukacija pozdravio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Podsjetivši da je Grad Ivanec ujedno i domaćin Poslovnog uzleta, manifestacije koju četvrtu godinu za redom priređuje u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Večernjim listom, naglasio je da gradska uprava u kontinuitetu još od 2008. godine sustavno radi na stvaranju pretpostavki za poticaj poduzetništvu – od opremanja i aktiviranja Poslovne zone Ivanec – istok i Industrijske zone, stavljanja na raspolaganje poduzetnicima niza benefita za ulaganja u zone, do osnivanja gradske tvrtke Poslovna zona Ivanec d.o.o. i formiranja potporne institucije za poduzetnike – Projektnog ureda za EU fondove, koji je dosad na razne natječaje za potrebe gospodarstvenika, obrtnika, OPG-ova, Grada i udruga kandidirao oko 140 projekata. 

Regionalne dane otvorio je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac. Naglasivši da je u razdoblju od 2015. nadalje velika većina javnih ulaganja u Hrvatskoj financirana iz EU fondova, poručio je da je glavni cilj Regionalnih dana zainteresirati za EU fondove sve one koji dosad iz raznih razloga za njih nisu bili senzibilizirani i potaknuti da EU sredstva iskoriste za realizaciju svojih poduzetničkih pothvata.

U nastavku je održana panel diskusija na temu Kako poboljšati tržište rada u RH, a koju je vodio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. 

Uz M. Batinića, o ovoj temi govorili su Davorko Vidović (HGK), Vesna Jakopec (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), Milica Jovanović (HUP) i Josip Šumečki (tvrtka Finesa Consors). 

U iznimno zanimljivoj raspravi, možda i najboljoj na dosad održanim panelima, sudionici su s raznih strana obradili ovu temu te se, uz nekoliko drugih, fokusirali i na problematiku koju je potaknuo upravo ivanečki gradonačelnik Batinić, a to je – kako registrirati i na tržište rada staviti „nevidljiv“ dio populacije, odnosno one koji nigdje nisu evidentirani (ni kao nezaposleni, a niti su umirovljenici). 

Neke od tema o kojima su također raspravljali bile su na koje načine direktno i indirektno novac EU fondova pomaže zapošljavanju, kako zadržati radnike i zaposlenost u radno intenzivnoj industriji gdje su plaće niske, može li se u Hrvatskoj po pitanju zapošljavanja postići politički i širi društveni konsenzus, kako zaustaviti iseljavanje mladih, kako obrazovni sustav prilagoditi potrebama tržišta itd. 

Nakon panel diskusije uslijedila su stručna predavanja za potencijalne i postojeće korisnike EU fondova. 

Na predavanju “Postupci za dodjeljivanje sredstava iz EU fondova”, pregledom poziva za dostavu projektnih prijedlogasu Josipa Markušić i Martina Brlić iz agencije HAMAG-BICRO objasnile uvjete prijave i kriterije odabira kao i financijsku konstrukciju ulaganja te način funkcioniranja sustava dodjele EU sredstava.

Na stručnom predavanju za napredne korisnike pod nazivom "Mogućnosti financiranja iz EU fondova za poduzetnike", Ines Ličina i Emanuel Sinković iz HAMAG-BICRO-a sudionicima su pružili ključne informacije za uspješan razvoj i provedbu EU projekta te mogućnostima financiranja u okviru otvorenih natječaja za male i srednje poduzetnike. 

Održana je i interaktivna radionica "Koraci razvoja i prijave projekta na natječaj” na kojoj je Dragana Raić, stručnjakinja za EU fondove iz Sopra projekta, sudionicima prezentirala kako izraditi projektni prijedlog i uspješno podnijeti projektnu prijavu. 

U sklopu Poslovnog uzleta Grada Ivanca održana je i radionica Digitalni marketing u službi poslovnog uspjeha. Sve radionice bile su besplatne.

Na skupu je tvrtka Poslovna zona Ivanec d.o.o. s Projektnim uredom za EU fondove svima zainteresiranima ponudila promo materijale o mogućnostima ulaganja u Industrijsku zonu Ivanec, s informacijama o olakšicama i pogodnostima ulaganja u zoni koja je inače komunalno opremljena i spremna za prihvat novih investicija.

print