Novosti

Ministar P. Štromar: Za sanaciju klizišta 430.000, za obnovu Srednje škole 4,5 mil. bespovratnih kuna

Petak

Na svečanosti održanoj u zgradi Općine Maruševec danas je (petak, 8. lipnja), ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar s predstavnicima ustanova i institucija s područja Varaždinske županije potpisao ugovore o energetskoj obnovi javnih zgrada, dok je predstavnicima gradova i općina naše županije uručio odluke o sufinanciranju projekata sanacije klizišta i o sufinanciranju izrade prostorno planske dokumentacije.

Tom prilikom je i gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću predao odluku o sufinanciranju projekta sanacije cestovnog klizišta u naselju Kuštri (MO Gačice) „tešku“ 430.000 kuna, koja će omogućiti sanaciju ovog velikog klizišta koje je teško ugrozilo nerazvrstanu cestu u tom naselju i zaprijetilo sigurnosti privatne imovine. 

Prema utvrđenoj proceduri, Grad Ivanec će raspisati postupak javne nabave te u propisanom roku dostaviti ugovor s odabranim izvođačem radova, a nakon toga će s resornim ministarstvom potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.

Također, u Maruševcu su potpisani i ugovori o energetskoj obnovi ukupno osam javnih zgrada u Varaždinskoj županiji, među kojima je i Srednja škola Ivanec. Među potpisnicima je bila i ravnateljica Srednje škole mr. sc. Lidija Kozina, koja je potpisala ugovor o energetskoj obnovi školske zgrade vrijedan ukupno 8,2 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 4,5 milijuna, dok će ostatak osigurati osnivač, Varaždinska županija.

Sredstva su namijenjena obnovi kotlovnice, stolarije, kopelitstakla na sportskoj dvorani, kompletne rasvjete u dvorani kao i dogradnji postojeće Sunčane elektrane na krovu škole. Radovi će se obaviti tijekom ljetnih mjeseci.

Svima okupljenima obratio se i ministar P. Štromar, a u ime svih okupljenih resornom ministarstvu je na ukupno 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja stižu za projekte u Varaždinskoj županiji zahvalio M. Batinić. 

Istaknuo je da je Ministarstvo graditeljstva prepoznalo potrebe lokalne i regionalne samouprave te za njihove potrebe učinilo dostupnim sredstva iz EU fondova. Posebno se osvrnuo na aktualnu rak ranu hrvatskoga Sjevera, a to su klizišta kojapričinjavaju goleme štete na infrastrukturi, a s kojima se lokalna samouprava ne može sama nositi.

-Ponosni smo što je upravo amandmanom koji je u Saboru dao HNS u novi Zakon o financiranju komunalnog gospodarstva ušla odredba kojom je definirano da će se u naredne dvije – tri godine preko Hrvatskih voda osiguravati sredstva za sanaciju klizišta na javnoj infrastrukturi – izjavio je Batinić.

Svečanosti u Maruševcu nazočili su i saborski zastupnici Božica Makar i Josip Križanić.

print