Novosti

Sakcinskom prvo mjesto, KUD-u Rudolf Rajter srebrna plaketa na Istria Cantat

Ponedjeljak

U Puli je u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa 20. siječnja u Domu hrvatskih branitelja održano Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Istria Cantat čiji je cilj podizanje kvalitete zborskog pjevanja, promicanje zborskog pjevanja uopće, a kao posebnost natjecanja ističe se izvođenje istarskih skladatelja i ljestvice na međunarodnom nivou. Na  natjecanju su nastupila 23 zbora iz Hrvatske i Slovenije koje je ocjenjivao međunarodni stručni sud.

VA Sakcinski nastupio je u kategoriji klasične glazbe sa zadanim djelom.

Uz navedenu, zborovi su se natjecali u kategorijama folklorne, duhovne i popularne glazbe, a potom je izabran najbolji zbor iz svake kategorije koji je nastupio u natjecanju za Grand Prix. Najbolji zborovi u pojedinim kategorijama bili su Vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca u kategoriji klasične glazbe pod vodstvom Nade Peček koji je ujedno ostvario najveći broj bodova na cijelom natjecanju (27.50 od 30), Schola cantorum iz Rijeke pod vodstvom Ingrid Haller u kategoriji duhovne glazbe, Šibensko pjevačko društvo Kolo uz dirigenta Ivu Lisea u kategoriji folklorne glazbe te Ansambl vokalne popularne glazbe u Glazbenoj školi Varaždin u kategoriji popularne glazbe, pod vodstvom Janje Knapić.

Voditeljica VA Sakcinski Nada Peček primila je posebnu nagradu za umjetnički dojam.

VA Sakcinski je između ostalog izveo djelo Ćaće moj Ivana Matetića Ronjgova nakon kojeg ni prosudbeno povjerenstvo nije ostalo ravnodušno što dokazuju i suze Bojana Pogrmilovića, dopredsjednika Hrvatske udruge zborovođa koji je i nakon natjecanja Ansamblu uputio riječi kako tijekom i nakon izvedbe nije mogao suspregnuti emocije. Kazao je kako je Ansambl na vrhunskoj razini i istaknuo kako u posljednjih 40-ak godina nije čuo bolju izvedbu navedene antologijski pjesme. Ansamblu se obratio i Johannes van der Sandt, član žirija iz Južnoafričke Republike. Kazao je kako je Ansambl na višoj razini od svih izvođača, pohvalio je intepretaciju, iznošenje emocija, kvalitetu i boju tona te opći umjetnički dojam koji Ansambl ostavlja na pozornici. Sve ove riječi Ansamblu su najveća nagrada i veliki poticaj da i dalje ustraje u svojem radu.

To nije sve. Svjedoči o tome i podatak da je ivanečki Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Rudolf Rajter" na istom natjecanju osvojio srebrnu plaketu. 

Visoko priznanje, kojim su samo nastavili sjajan niz pjevačkih ostvarenja, zboraši su izborili pod ravnanjem glazbene pedagoginje prof. Jelene Gotal. Time su samo potvrdili da ivanečki se zbor (nakon što je prošle godine pobijedio na županijskom natjecanju te potom na državnoj smotri u Rovinju osvojio srebrnu plaketu) i dalje uvjerljivo nalazi u samom vrhu zborskog pjevanja u Hrvatskoj.

print