Novosti

Zbor građana Horvatskog: Grad Ivanec uključuje se u rješavanje rak-rane građana, peradarske farme

Petak

U cilju pomoći građanima Horvatskog koji su se svom Gradu i gradonačelniku, kao prvoj instanci,obratili dramatičnim apelom za pomoć, Grad Ivanec će se u okviru svih svojih mogućnosti uključiti u rješavanje problema koji uništava kvalitetu života mještana toga kraja, a to je nepodnošljiv smrad i emisija prašine i onečišćujućih čestica s obližnje peradarske farme. 

To je glavna poruka koju je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić uputio sudionicima Zbora građana Mjesnog odbora Horvatsko koji je u četvrtak, 11. siječnja, održanom u Hotelu Orion, a kome se odazvao na poziv građana.

S obzirom na opravdanu sumnju u to da vlasnik farme nije ispoštivao sve zakonom propisanetehničko-tehnološke uvjete kao i uvjete zaštite okoliša koji reguliraju rad dvaju peradarnika ukupnog kapaciteta 49.000 brojlera, a koji se nalaze gotovo u samom naselju, Grad će odmah od svih mjerodavnih službi i inspekcija o tome zatražiti ponovno detaljno očitovanje, uključujući i ono vezano uz obvezu ugradnje filtra koja mu je bila propisana 2014. godine.

Građane, koji redom tvrde isto – da im je zbog smrada život nepodnošljiv, da im je zbog mikročestica (perja, prašine) zdravlje ugroženo, da su im cijene nekretnina obezvrijeđene, da ih život u takvom stanju već desetak godina „lomi“ psihički i mentalno te da je raspoloženje takvo da prijeti eskalacijom – Grad shvaća vrlo ozbiljno. 

Stoga će hitno nadležnim inspekcijskim službamauputiti oštrije intonirano pismo te zatražiti aktiviranje svih instrumenata u cilju zaštite kvalitete života i zdravlja mještana Horvatskog. 

Nadalje, Grad je spreman o vlastitom trošku od licenciranih tvrtki (u Hrvatskoj postoje samo dvije takve tvrtke) naručiti iznimno skupa mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zrak iz peradarnika te u postupak mjerenja (lokacije, nadzor) uključiti same građane, koji najbolje znaju u kojim terminima, gdje i u koje doba dana se najviše osjeća smrad.

-Grad Ivanec nije imao nikakvih ovlasti u postupku otvaranja farme. Nije izdavao nikakve dozvole, čak niti nije bio stranka u postupku. Rješenja su izdavali županijski uredi, a kontrole i mjerenja obavljaju nadzorna inspekcijska tijela. Ni jedni ni drugi nisu u ingerenciji Grada. Da jesu, Horvatsko se danas s ovim problemima sigurno ne bi suočavalo. Međutim, sve što je navedeno jedini je legalan i ispravan način na koji se Grad može uključiti u rješavanje ove problematike te dobiti službene rezultate i pokazatelje temeljem kojih će se moći poduzeti daljnje mjere, bilo u pravcu modernizacije, bilo u pravcu izmještanja ili zatvaranja farme – naglasio je Batinić. 

Sve drugo, uključujući i izjave pojedinih mještana kojima je „voda došla do grla“ pa prijete blokadom ceste prema farmi i drugim mjerama, bilo bi, žargonski rečeno, „lomljenje preko koljena“, a tako nešto nije dopušteno u pravnoj državi.

S obzirom na izjave mještana, koji su (većinom) kazali kako im nije u cilju zatvaranje farme i gašenje proizvodnje te se požalili kako u proteklih 10 godina vlasnika nijednom nisu uspjeli privoljeti da zajedno sjednu i dogovorno dođu do rješenja koje bi im omogućilo suživot, gradonačelnik se obvezao da će vlasnika osobno pozvati na razgovor.

Unatoč tomu što ovakav pristup nije u potpunosti zadovoljio manji dio građana, većina ih je ocijenila da uključivanje Grada Ivanca predstavlja „tri koraka naprijed“ u pravcu rješavanja navedene problematike i da će zajedno sigurno moći učiniti više.

Inače, Zbor građana je otvorio i vodio predsjednik Vijeća MO-a Željko Martan. O više detalja i o drugim temama o kojima se razgovaralo – u idućem broju Ivanečkih novina.

print