Novosti

Ivkom d.d.: Izvršene sve pripreme za učinkovit rad Zimske službe

Utorak

Komunalna tvrtka Ivkom d.d. Ivanec izvršila je sve potrebne pripreme u cilju učinkovitog rada Zimske službe u novoj sezoni, kada će Ivkom sve ulice u Ivancu i nerazvrstane ceste  na cijelom području grada Ivanca nastaviti čistiti u skladu s Izvedbenim programom Zimske službe.

Njime su definirane sve pojedinosti – organizacijska shema ustroja, nadležnosti i odgovornosti, raspored mjesta stalne pripravnosti, karta cestovne mreže, raspored mehanizacije, opreme, materijala za posipavanje, radne snage, raspored dežurstva i svega ostalog što je važno za njeno pravodobno i efikasno djelovanje.

- Zimska služba operativno djeluje iz baze u Ivkomu, ima organizirano stalno 24-satno dežurstvo, a u prvom i u drugom prioritetu čišćenja je više od 60 ulica, nogostupa, odvojaka i parkirališta u Ivancu te 12 parkirališta pod naplatom. Usto čistimo još i oko 150 nerazvrstanih cesta i odvojaka u gotovo svim mjesnim odborima na području grada Ivanca. Za posipavanje ulica trenutačno smo osigurali 100 kubičnih metara agregata i 50 tona soli. Bude li potrebno, naručit ćemo i veće količine - ističe Željko Kraš, rukovoditelj Sektora mehanizacije i građenja.

Čišćenje ulica i nerazvrstanih cesta i u ovoj sezoni obavljat će se prema planu prioriteta čišćenja. Početak čišćenja snijega određuje ophodarska služba Ivkoma d.d.

Kada počinje čišćenje ulica i cesta od snijega?

Čišćenje ulica u Ivancu, bez obzira na utvrđene prioritete, kao i nerazvrstanih cesta prvog prioriteta, počinje kada je visina snijega na kolniku 5-10 centimetara. Posipavanje ulica kamenim agregatom i solju obavljat će se prema potrebi.

Čišćenje nerazvrstanih cesta izvan Ivanca također će se izvoditi prema prioritetima, i to na način da se ceste u prvom prioritetu čiste prema istim uvjetima kao i u gradskom naselju Ivanec. Na cestama II. prioriteta čišćenje počinje kada je visina snijega na kolniku 15 centimetara. Ako je visina snijega veća od 15 centimetara, ceste je potrebno očistiti u roku 48 sati.

Posipavanje ulica u slučaju poledice i ledene kiše vrši se, u pravilu, prema utvrđenim prioritetima čišćenja ulica i cesta. Odstupanja od utvrđenih prioriteta i njihovu opravdanost utvrđuje Ivkom na prijedlog mjesnih odbora i uz suglasnost nadležnih gradskih tijela.

 U Upravi Ivkoma ističu da je osigurano sve potrebno kako bi Zimska služba mogla kvalitetno odraditi svoj posao, uključujući i vozni park.

Za borbu sa snijegom ove zime spremno je ukupno 20 vozila i radnih strojeva, od čega Ivkom raspolaže s tri kamiona s ralicom i posipačem, dva rovokopača te minibagerom, komunalnim traktorom s ralicom i frezom za snijeg i poluteretnim vozilom za posipavanjem, kao i s vozilom za prijevoz radnika. Na raspolaganju je i dodatno vozilo nabavljeno ove godine (na slici) koje je opremljeno ralicom i posipačem.

Usto, za potrebe zimske službe na cijelom gradskom području, Ivkom je sa sedam podizvođača zaključio ugovore o uklanjanju snijega i leda s prometnica. Njima je definirano da će se podizvođači u čišćenje snijega uključiti sa šest traktora s ralicama, s dva rovokopača, jednim grejderom i dva Unimog radna stroja.

Iz Ivkoma poručuju da bi sve navedeno trebalo biti dovoljno za osiguranje zadovoljavajuće razine zimske službe na prometnicama širom grada.

print