Novosti

Udruga Nada s partnerima uspješno provela projekt iz EU programa Erasmus+

Četvrtak

Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec u partnerstvu s Crvenim krstom Sombor i Klubom rejniških družin Maribor uspješno je provela međunarodni projekt razmjene mladih „OpenYourHeart“. Projekt se provodio od 1. svibnja do 31. listopada, a financiran je iz EU programa Erasmus+.

Cilj projekta bio je osvijestiti ulogu mladih u boljem razumijevanju migrantske krize. Središnja aktivnost projekta bila je razmjena mladih koja je ljetos održana u Novom Vinodolskom.

Stella Mateša, voditeljica projekta ističe kako je u samoj razmjeni mladih sudjelovalo  60-ero mladih iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, koji su kroz projekt učili o uzrocima, tijeku i posljedicama migrantske krize. Upoznavali su se s različitim kulturama, osvještavali o predrasudama i diskriminaciji te štetnim posljedicama govora mržnje. Poseban naglasak stavili su na razvoj volonterstva i humanitarnog djelovanja s ciljem postizanja pozitivnih promjena u društvu.

Sudionici razmjene mladih, u najvećem broju mladi iz udomiteljskih obitelji iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, fotoaparatom i kamerom pratili su sve aktivnosti, rezultat čega je njihov autorski video uradak koji su povodom Međunarodnog dana mira prikazali svojim vršnjacima u Osnovnoj i Srednjoj školi u Ivancu.

Video je napravljen s ciljem da se mladi, ali i cijela lokalna zajednica, senzibiliziraju o teškoćama s kojima se suočavaju djeca migranata, posebno ona koja na svome putu prema slobodi ostanu sama te im je potrebna naša pomoć.

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec, a posebno mladi iz udomiteljskih obitelji, vrlo su aktivni u području javno-zagovaračkih aktivnosti i promicanju prava marginaliziranih skupina.

I oni sami su zapravo marginalizirana skupina, no kroz aktivno djelovanje društvu šalju poruku kako oni puno toga znaju i mogu te da su aktivni dionici u lokalnoj zajednici.

Link: Promofilm https://www.youtube.com/watch?v=k7HrjbhSFY8

print