Novosti

Predsjednici svih MO-a pozvani da Gradu do 25. 09. dostave izvješća o štetama od poplava i bujica

Četvrtak

Temeljem jutrošnjeg sastanka gradonačelnika Milorada Batinića s Upravnim odjelom za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša, gradske službe danas su predsjednike vijeća svih 30 mjesnih odbora pozvale da do ponedjeljka, 25. rujna, u gradsku upravu dostave podatke o štetama od poplava i bujica koje su proteklih dana nanijele ogromne štete privatnoj imovini građana, kao i komunalnoj te ponajviše, cestovnoj infrastrukturi.

Također, teren će obići i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Gradonačelnik Batinić sa suradnicima iz komunalnih službi danas je obišao nekoliko najkritičnijih lokaliteta.

Među njima je nerazvrstana cesta Salinovec – Šatornjak koju je bujica naprosto razorila. Cesta je „potonula“ u duljini stotinjak metara, asfaltni sloj je puknuo na više mjesta te je doslovce ostao u zraku, a cesta je neprohodna i zatvorena za promet. Napuknuo je i cijeli okolni teren, stvorilo se klizište, a bujične vode koje su šikljale nizbrdo oštetile su makadamsku cestu prema Severinu i privatni plantažni vinograd.

Velika šteta je i u Margečanu, gdje je nekoliko kućanstava bilo poplavljeno zbog dizanja razine podzemnih voda, dok je razlivena Bednja poplavila dvorišta i okućnice.

U Margečanu je Bednja poplavila dio novosagrađenog objekta kod vodenice, a gradska vijećnica Danica Prašnjak iz Margečana kaže da je do prelijevanja vode u sam vodenički objekt manjkalo tek 2 do 3 centimetra.

Sve spomenuto samo je manji dio ukupnih šteta koje će se još evidentirati i zbrajati idućih dana, kada se očekuju povratne informacije iz svih mjesnih odbora. Sasvim je sigurno da će ukupne štete biti iznimno velike.

-Sadašnja oborinska odvodnja uz lokalne i županijske ceste dimenzionirana je za uobičajene protoke, ali ne i za ovakve ekstremne količine vode koje naprosto nije mogla „progutati“. Očito je da se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena i da će se to morati uzimati u obzir kod svih budućih projekata. Ponovno se izlila Bednja i to unatoč tomu što je na ivanečkom području ona bila regulirana i tehnički uređena. S obzirom na to, s Hrvatskim vodama ponovno ćemo aktualizirati izgradnju retencija uzvodno i nizvodno od Ivanca, kao jedinog spasonosnog rješenja protiv poplavljivanja ne samo ivanečkog, već i lepoglavskog i pogotovo, ludbreškog područja – izjavio je Batinić.

O temi poplava kao i o početku predstojećih sanacijskih radova redovito ćemo informirati građane putem gradskih web i FB stranica te preko Ivanečkih novina.

Ono što svakako i ovom prilikom treba spomenuti jest izniman angažman svih DVD-ova s područja grada Ivanca koji su najkritičnijih dana obavili pedesetak tehničkih intervencija na cijelom području grada Ivanca.

Na mjesto intervencija izašla su sva dobrovoljna vatrogasna društva - DVD Ivanec, Salinovec, Gačice, Margečan, Radovan i Bedenec, a u pomoć su priskočili i DVD-ovi Klenovnik i Maruševec. Hvala svima!

U DVD-u Ivanec ističu da je ovoga puta najviše nastradalo područje grada Ivanca, gdje su poplavljeni brojni podrumi, garaže, okućnice, a nekima je voda prodrla i u stambene dijelove.

print