Novosti

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Ponedjeljak

Članovi obitelji i rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, MUP-a, županijski i gradski vijećnici te izaslanstvo Grada Ivanca u subotu su, 5. kolovoza, položili bijele ruže na spomenik poginulim ivanečkim braniteljima u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Izaslanstvo Grada Ivanca predvodila je predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek koja je nazočne pozvala da minutom šutnje odaju počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima te potom uputila blagdanske čestitke nazočnima te svim ostalim građanima.

Komemoracija je potom nastavljena polaganjem vijenca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Ivancu, gdje je, nakon paljenja svijeća, molitvu predvodio ivanečki kapelan vlč. Petar Mlakar.

- Kad u životu nastanu pritisci i nevolje, sklanjamo se pod Božje društvo, u hlad i sjenu Isusova križa i Bogu hvalimo za pomoć. Što je nevolja veća, to je i veća potreba za prijateljstvo s Bogom. Kad su 90-tih godina našu domovinu pohodile paklene vrućine i nevolje, cijela se Hrvatska sklonila u hlad Kristova križa i sjenu dobrote Blažene Djevice Marije, a naši hrvatski branitelji bili su spremni dati život za obranu domovine. Ta je ljubav urodila plodom. Hrvatska je obranjena, neovisna i slobodna i toga se valja trajno prisjećati te zahvaljivati i Bogu, ali i svima onima koji su tome pridonijeli – kazao je, među ostalim, vlč. Mlakar te obiteljima i rodbini uputio riječi utjehe.

Molitva je potom nastavljena i na grobovima poginulih ivanečkih branitelja.

print