Novosti

Dvadeset maskiranih skupina s više od 500 maškara na tradicionalnom Ivonjskom fašinku

Ponedjeljak

Više od 500 maškara iz Istarske, Međimruske i cijele Varaždinske županije te iz slovenskog Vidma, Draženaca, Leskovca, Podlehnika i drugih mjesta te rijeka posjetitelja što je okupirala ivanečku špicu bilanca je Ivonjskog fašinka koji je na središnjem ivanečkom trgu održan u nedjelju, 31. siječnja.

Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Edo Rajh maškarama uručio pozamašan ključ gradske blagajne, karnevalsko veselje nastavljeno je uz britke dosjetke voditelja Marijana Gotala – Cicana i asistenciju prve dame Ivonjskog fašinka Vlaste Friščić, predsjednice Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

Urnebesnu povorku koja je uz buku, larmanje, zvonjavu, klepetanje i trubljenje prodefilirala ivanečkim ulicama, na špicu su uvele gumile Društva Maska, a slijedili su ih „Faraoni i Kleopatre“ iz Stažnejvca, dlakavi videmski Demoni, zatim, cijela galerija drugih likova iz društva Maska, članovi Udruge Stara brv iz Gornje Voće te Turističkog društva Korant klub iz slovenskih Draženaca. U razigranoj povorci galamili su i članovi Udruge tradicijskih običaja Pingo iz Cestice, Lepoglavskog pušleka te Labinjonske kompanije „Domaća folšarija“, koji su dočarali koalicijski Divlji zapad.

Među više kurentskih skupina, na špicu su dolarmali i članovi Etnografskog društva Orači iz Leskovca, a njih su slijedili kolege iz Društva Korantov iz Podlehnika. Predstavile su se i Lepoglavke mažoretkinje, zatim, skupina likova iz crtića okupljenih u Bratovštini sv. Martina iz Donje Voće te cijela skupina maškara iz Leskovca među kojima su bili „korenti, pokači i rusa“. 

Među maškarama bila je i skupina  iz Domašinca okupljena u grupi Kvotrovec maškori, kao i sjajne Međimorske krave iz Novog Sela na Dravi. Udruga građana Prigorec ove se godine preobukla u strašila, a za njima su došle i maškare iz Turističkog društva Klopotec iz Leskovca. Galerija maškara završila je nastupom Kulturno umjetničke udruge Lafre iz Turčišća i njihovih izvornih tradicijskih maski.

Dakako, u maškara milosti nema pa se pod maskama punom parom „brijalo“ o svemu i svačemu, pa i o aktualnoj političkoj i inoj svakidašnjici. Nakon što je brzinski osuđen i spaljen Princ fašnika, maškare su urnebesnu zabavu nastavile u dvorani KTC-a u Ivancu.

 Velik odaziv skupina i masovna posjećenost ponovno su afirmirali Ivonjski fašink kao jednu od najpopularnijih domaćih pučkih priredbi, ali i kao prvorazrednu turističku manifestaciju.

Zahtjevnu organizaciju ove masovne priredbe potpisuje Društvo Maska, uz financijsku potporu i logističku pomoć Grada Ivanca kao pokrovitelja. Pomoć u pribavljanju poklona i suvenira osigurala je i Turistička zajednica grada Ivanca, a uključio se i velik broj sponzora.

print