Novosti

Ivanečki speleolozi na međunarodnoj speleo ekspediciji Sjeverni Velebit 2019.

Ponedjeljak

Na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2019., koja je počela 29. srpnja, a završava danas, a u kojoj već godinama redovito sudjeluju najobučeniji i fizički najspremniji članovi ivanečke Speleološke udruge Kraševski zviri, ponovno se pridružilo njenih četvero članova – Vinka Dubovečak, Valentina Kraš, Mislav Habijanec i Damir Androić.

Kako su sinoć izvijestili nacionalni mediji, speleolozi su uspjeli doći do 740 metara duboke jame „Nedam“ na Velebitu te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama.

Rezultat je to ovogodišnjih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a.

Kako nam javljaju iz SU Kraševski zviri, lokacija logora bila je Lomska duliba (blizina Velikog loma), dok su područje istraživanja bili Hajdučki kukovi, odnosno strogi rezervat unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Ivanečki speleolozi ekspediciji su se pridružili u prvom tjednu te tražili nove ulaze u jame (tzv. rekognosciranje terena), istraživali ih, izrađivali speleološke nacrte i fotodokumentaciju.

Kao što je poznato, NP Sjeverni Velebit jedno od najljepših i speleološki najperspektivnijih područja na svijetu, a posebno strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi.

Atraktivnost ovog područja povećava i brojnost dubokih jama na geografski malom području.

Na prostoru NP Sjeverni Velebit pronađeno je mnoštvo speleoloških objekata, od kojih su 98% jame, a tri su jame dublje od 1000 metara. Daljnje istraživanje ovog prostora ima veliki potencijal otkrića novih i potencijalno dubokih jama.

Sama činjenica da su u pohodu na najzahtjevnije speleološke objekte u Hrvatskoj ponovno sudjelovali članovi ivanečke udruge pokazuje da su naši speleolozi po svojoj obučenosti i stručnosti rame uz rame s najboljima iz svoje „branše“ na svijetu.

Podsjetimo, među ostalim, članovi SU Kraševski zviri prije nekoliko godina sudjelovali su i u istraživanju Divke Gromovnice na Velebitu, najdublje podzemne vertikale na svijetu, o čijem su otkriću izvijestili najpoznatiji svjetski mediji.

print