Novosti

U Margečanu održana najposjećenija manifestacija belskog kraja „Margetje – tak se negda delalo“

Ponedjeljak

Sredina srpnja u belskoj fari već je trinaestu godinu zaredom rezervirana za najveću i najposjećeniju manifestaciju istočnog ivanečkog kraja „Margetje – tak se negda delalo“, a koju organizira Udruga građana Margareta.

U subotu i nedjelju, 13. i 14. srpnja, Margečan je misnim slavljima te bogatim kulturno – umjetničkim, zabavnim sportskim programom obilježio blagdan svoje zaštitnice sv. Margarete.

Ponajljepši starinski ukrasi od jute, bršljana i slame krasili su prostor oko margečanske vodenice, a sam Trg svete Margarete bio je ispunjen štandovima udruga, učeničkih zadruga, OPG-ova i društava.

Manifestacija koja svojim programom i sadržajima odiše željom za očuvanjem povijesti, običaja i tradicije ove je godine okupila rekordan broj izlagača, prezentera starih zanata, ali i sudionika kulturno – umjetničkog i zabavnog programa koji su svojom svirkom i pjesmom obogatili margečansku proslavu.

Subotnje večer bilo je rezervirano za viteški program, a svojim ga je borbama predvodio Viteški red svetog Nikole. Posebnu pažnju i interes posjetitelja ove su godine probudili koprivnički mušketiri i haramije izvedbom svojih vatrenih atrakcija.

Pucnjevi maruševečkih kuburaša i kuburaša iz Prve kubure Višnjica u nedjelju poslijepodne označili su otvaranja najpoznatijeg sajma u ivanečkom kraju - Sajam starih zanata koji se tradicionalno održao uz vodenicu.

Etno selo na Črnoj ribi odzvanjalo je zvucima pile, klepale su se kose i srpovi za žito, hoblalo se, pekla se rakija, mljeo se kukuruz, a vrijedne su domaćice udruge Magareta pripremile prave starinske domaće specijalitete pa se tako na stolu našla domaća zljevka, klipići, orehnjača, gibanica te druge delicije tipične za tamošnji kraj. Štrihala se vuna, a izrađivali su se i razigrani ukrasi od krep papira.

Prostor uz vodenicu bio je premali za sve mještane i goste koji su htjeli obići manifestaciju, nakratko se vratiti u prošle dane i prisjetiti se negdašnjih običaja. O prepoznatljivosti manifestacije van granica Hrvatske govori i podatak da u se čak četiri slovenske udruge priključile Sajmu starih zanata, a Društvo žena in deklet iz općine Hajdina u Margečan je donijelo dašak starog Rima, prezentirajući stara rimska jela i specijalitete.

Organizatori su se pobrinuli i za zabavu najmlađih pa su održane dječje zabavne igre sa štihom pravih seoskih igara.

Osim gostiju iz cijele Varaždinske županije, pristigli su i gosti iz Međimurske, Krapinsko - zagorske i Koprivničko - križevačke županije.

Margetje u Margečanu obišao je i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić zajedno s predsjednicom Gradskog vijeća grada Ivanca Ksenijom Sedlar Đunđek i gradskim vijećnicima, a manifestaciji je prisustvovao i dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak.

-Margetje u Margečanu manifestacija je koju Grad Ivanec prati od početka, a pratit će ju i u budućnosti. Riječ je o prioritetnoj manifestaciji za Grad. Osvrnut ću se i na projekte koji očekuju Margečan. Već sad mogu najaviti da će dogodine ovaj vaš prostor biti gradilište jer u planu je preuređenje trga u Margečanu, a 2021. godine možete očekivati Margetje na novom trgu- istaknuo je prilikom otvaranja kulturno - umjetničkog programa gradonačelnik Milorad Batinić.

Naime, manifestacija „Margetje – tak se negda delalo“ tradicionalno se održava uz financijsku potporu Grada Ivanca.

print