Novosti

Gradu Ivancu bespovratnih 963.000 kuna za sanaciju triju klizišta

Srijeda

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je, 2. srpnja, na svečanosti priređenoj u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu, potpisao ugovor s Hrvatskim vodama o sufinanciranju sanacije triju klizišta na području grada Ivanca s bespovratnih 963.000 kuna (klizišta u Margečanu, Gačicama i Salinovcu).

Uz generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, potpisivanju su nazočili i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Potpisani su ugovori za čak 112 klizišta diljem Hrvatske, najviše na sjeveru Hrvatske. Radi se o investicijama od gotovo 55 milijuna kuna, koje Hrvatske vode sufinanciraju s 32,5 milijuna kuna.

Kako je naglašeno, u cilju rješavanja problema klizišta koja zadnjih godina uvelike pogađaju prvenstveno sjever Hrvatske te nanose veliku štetu javnoj infrastrukturi i privatnoj imovini građana (a koju prošle vlade nisu prepoznale kao problem s kojom se lokalna samouprava financijski sama ne može nositi, jer riječ je o zahvatima koji zahtijevaju milijunska ulaganja) ministar P. Štromar je još prošle godine u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja osigurao prvih 10 milijuna kuna za sanaciju klizišta.

Uz to, osigurano je i rješavanje stambenog pitanja za sve one kojima su kuće srušene ili oštećene u klizištima.

Zahvaljujući pak amandmanu HNS-ovog predsjednika Kluba zastupnika Milorada Batinića prilikom donošenja izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, stvoreni su uvjeti za trajno rješavanje problema s klizištima i to na način da su u budžetu Hrvatskih voda osigurana znatnija sredstva za sanaciju klizišta.

Ove godine to je 50 milijuna kuna, a namjenska sredstva za klizišta na jednak će način biti osigurana i za 2020. i iduće godine.

print