Novosti

PRESS KONFERENCIJA U IVANCU Ministarstvo graditeljstva izdalo lokacijsku dozvolu za brzu cestu Varaždin-Ivanec-Lepoglava

Petak

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH izdalo je lokacijsku dozvolu za izgradnju 21,7 kilometara brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, kao prve faze buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina.

Hrvatske ceste u međuvremenu su pokrenule natječaj za izradu sve ostale potrebne dokumentacije do građevinske dozvole čije se izdavanje očekuje do kraja 2020. godine. Iduće godine počinje otkup zemljišta za gradnju ceste, a početak radova očekuje se 2021. godine.

To je jedna od glavnih poruka koji su javnosti s tiskovne konferencije održane u Gradskoj vijećnici Ivanec javnosti uputili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Predrag Štromar i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, koji je izdavanje lokacijske dozvole za cestu ocijenio povijesnim trenutkom za sve općine i gradove koji joj gravitiraju.

S time se složio i njihov domaćin, gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić. Ocijenio je da će buduća brza cesta biti glavna žila kucavica koje će zapadni dio Varaždinske županije izvući iz sadašnjeg „slijepog crijeva“ te time uvelike pridonijeti gospodarskom razvitku ovoga područja.
- Potreba izgradnje kvalitetne brze ceste zahtjev je koji već niza godina ističu svi gospodarstvenici ovoga kraja. O brzoj cesti sve dosadašnje vlade samo su govorile, međutim tek ulaskom HNS-a u Vladu RH taj se projekt počeo operacionalizirati i usmjeren je u pravcu realizacije – naglasio je Batinić.

2020. radovi na izgradnji rotora na raskrižju Nazorova – Kovačićeva

Leverić je naglasio da je projekt izgradnje brze ceste naprosto idealan za financiranje iz EU fondova te da je stoga bitno na izborima za EU parlament izabrati stručne ljude koji će ga znati „upakirati“ u novi proračun Europske unije od 2021. do 2027. godine i za njega izvući EU sredstva.

Alen Leverić na skupu se osvrnuo i na upravo završene radove na izgradnji nogostupa 1,8 kilometara nogostupa uz državnu cestu D35 od Ivanca do Ivanečkog Naselja, što je investicija koju je HC financirao sa 1,7 milijuna kuna, dok je Grad Ivanec s 50.000 kuna financirao izradu projektne dokumentacije.

Za iduću godinu najavio je i nastavak gradnje pješačko-biciklističke staze od Ivanečkog Naselja do Stažnjevca te gradnju novog rotora na raskrižju Nazorova – Kovačićeva.

U nastavku tiskovne konferencije razgovaralo se o projektima energetske obnove zgrada u javnom sektoru.
- U posljednje dvije godine na području Varaždinske županije pokrenuti su projekti „teški“ ukupno 420 milijuna kuna u koje je usmjereno 194 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ivanec koristi izuzetno mnogo sredstava koje ugovara sam ili o njima odlučuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te je samo u posljednjih godinu dana za energetsku učinkovitosti ugovoreno 23,5 milijuna kuna projekata, sufinanciranih sa 12,5 milijuna kuna – naglasio je Štromar.

Gradonačelnik Batinić u tom je kontekstu resornom ministarstvu zahvalio na potpori za energetsku obnovu društvenog doma u Lančić-Knapiću koja će početi nakon izbora za EU parlament, 26. svibnja, ali i na drugim potporama koje su dosad Ivancu stigle za male komunalne i druge radove.

Ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina osvrnula se na projekt energetske obnove Srednje škole vrijedne 9,4 milijuna kuna, od čega posredstvom ministarstva za obnovu stiže 4,5 milijuna kuna.

U sanaciju klizišta ove godine više od 2 milijuna kuna

- Na sjeveru Hrvatske posljednjih su godina nastale stotine klizišta za čiju je sanaciju trebalo osigurati ukupno oko 160 milijuna kuna. Nijedna dosadašnja vlada nije se s tim uhvatila u koštac. Mi smo 2017. prvi put osigurali 10 milijuna kuna za klizišta, ali kako to nije bilo dovoljno, izmjenom Zakona o vodnom gospodarstvu, koji smo inicirali M. Batinić i ja osobno, omogućeno je da se dio prikupljene vodne naknade u Hrvatskim vodama usmjeri u sanaciju klizišta. Time je za ovu godinu osigurano 50 milijuna kuna u budžetu Hrvatskih voda, a isto toliko će se za klizišta izdvojiti i 2020 . godine pa i dalje, bude li potrebno – naglasio je Štromar.

Osvrćući se na tu tematiku, Batinić je podsjetio da je, zahvaljujući tim sredstvima, prošle godine na području grada Ivanca sanirano klizište Kuštri u MO-u Gačice, a upravo su u tijeku i radovi na sanaciji velikog klizišta u zaseoku Gužvinci u istom mjesnom odboru.

Ove je godine već sanirano i klizište u Margečanu, a slijedi i sanacija klizišta u salinovcu. Sanacija ovogodišnjih klizišta na području grada Ivanca stajat će preko 2 milijuna kuna i ti zahvati ne bi bili mogući bez osiguranih sredstava u Hrvatskih vodama.

Nakon završetka tiskovne konferencije, svi sudionici obišli su radove na energetskoj obnovi Srednje škole Ivanec, a potom i sanacijske radove na klizištu u zaseoku Gužvinci.

print