Novosti

Gradu Ivancu i gradonačelniku M. Batiniću Nagrada za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i JI Europi

Ponedjeljak

Na velikoj svečanosti održanoj proteklog vikenda u Hotelu Sheraton u Dubrovniku u organizaciji Međunarodnog ekonomskog foruma „Perspektive“,  u sklopu koje je održan i Regionalni summit poduzetnika „300 najboljih“, Gradu Ivancu i gradonačelniku Miloradu Batiniću dodijeljena je Velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. 

Za dodjelu ove nagrade su Grad Ivanec i gradonačelnika nominirali ugledni ekonomski stručnjaci i poduzetnici, pri čemu je o dobitnicima odlučivao neovisni trinaestočlani Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja. 

Komitet je sastavljen od sveučilišnih profesora i stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Srbije, Makedonije, BiH i Hrvatske. 

Nagrade i priznanja dodijeljena su u šest kategorija: za životno djelo u poduzetništvu, za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, za razvoj ideja, inovacije iinvesticije u poduzetništvu u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu na području Srednje i Jugoistočne Europe, za doprinos promociji poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi te „Mladi stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. 

Grad Ivanec i gradonačelnik Batinić nagradu su osvojili u konkurenciji 194 predložena kandidata iz sedam zemalja (Njemačka, Italija, Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija). 

Na svečanosti je nagradu preuzela zamjenica gradonačelnika mr. sc. Lidija Kozina. 

Dodjelu priznanja pratio je i dvodnevni Regionalni summit poduzetnika „300 najboljih“ na kome je, uz predstavnike organizatora i Programskog savjeta Summita, govorilo i više desetaka uglednih poduzetnika iz cijele regije koji su na skupu prezentirali dobre prakse. 

S obzirom na nazočnost uglednika i velikog broja poduzetnika iz Srednje i Jugoistočne Europe, dodjela nagrade velika je reklama Gradu Ivancu i dokaz da napori i pomaci koje već niz godina čini u nastojanju da stvori što bolju poduzetničku klimu nisu prošli nezamijećeno i da ih zainteresirani krugovi s pažnjom prate i na široj, regionalnoj razini.

Na dodjelu nagrade osvrnuo se i gradonačelnik M. Batinić:

-Dodjela priznanja na ovako visokoj razini, i to od strane neovisnih analitičara, ima svoju težinu i dočekali smo je kao visoku čast, ali i potvrdu da radimo dobar posao. Naime, Grad nije imao nikakvih saznanja o tome da smo nominirani, a kad smo o tome primili i zvaničnu informaciju te doznali da nas je za Veliku nagradu nominiralo više uglednika iz akademskih i poduzetničkih krugova, naravno da smo bili ugodno iznenađeni – pojasnio je Batinić.

-Drago nam je da su prepoznate aktivnosti Grada Ivanca na stvaranju uvjeta za poduzetnička ulaganja. Da podsjetim samo na najvažnije: potpuno je komunalno opremljena i aktivirana gradska Poslovna zona – Ivanec istok; aktivirana je i Industrijska zona, poduzetnicima smo na raspolaganje staviliset beneficija i olakšica za ulaganje te u proljeće očekujemo već najavljenu realizaciju novih poduzetničkih ulaganja u zonama. Nadalje, Grad je osnovao Projektni ured za EU fondove i pod subvencioniranim uvjetima stavio ga na raspolaganje svim poduzetnicima, obrtima i OPG-ovima. Usto, iniciramo i aktivno sudjelujemo u aktivnostima ciljanog školovanja kadrova za konkretne potrebe lokalnog gospodarstva itd. – istaknuo je Batinić.

- Naš je cilj promjena dosadašnje negativne paradigme o poduzetništvu i stvaranje drukčijeg ozračja u kome su Grad i poduzetnici na istom zadatku, a to su nova ulaganja koja će rezultirati zadržavanjem dosadašnjih i otvaranjem novih radnih mjesta te povećanjem plaća. Samo tako moguće je zaustaviti odlazak građana u potragu za bolje plaćenim poslovima preko granice. Da smo na dobrom putu pokazuje i podatak da je u siječnju i veljači proračun Grada Ivanca od poreza i prireza na dohodak ostvario rast od 17,1% u odnosu na iste mjesece lani (bez fiskalnog izravnanja), što upućuje na rast plaća, odnosno rast broja zaposlenih, a stopa nezaposlenosti na gradskom je području ispod 4% - zaključio je gradonačelnik M. Batinić te uputio zahvale članovima Međunarodnog komiteta na nominaciji i na dodjeli Velike nagrade.

 

print