Novosti

U 2018. - 3,75 milijardi kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja: Javite se Projektnom uredu Ivanec

Četvrtak

Prema izjavi ministra Tomislava Tolušića za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH u 2018. godini raspisat će se  ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore.

Otvaranje mjere 4 "Ulaganje u fizičku imovinu"  koja se odnosi na biljnu proizvodnu (tip operacije 4.1.1) predviđeno je u veljači, a u ožujku se očekuje natječaj namijenjen "Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (tip operacije 4.2.1) za uljare i mini mljekare.

U mjeri 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja"  očekuje se otvaranje tipa operacija 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti" te 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima"

Kod mjere 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" koja je posebno zanimljiva jedinicama lokalne  samouprave, predviđa se u travnju otvaranje tipa operacije 7.4.1. "Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" za financiranje izgradnje/rekonstrukcije dječjih vrtića i zajedničkih projekata vatrogasnih domova.

Uvode se i novi tipovi operacija u mjeri 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene" i  mjera 14 "Dobrobit životinja". Provodit će se podmjera 10.2. "Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi" te mjera 16 "Suradnja" za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe.

Nastavljaju se i potpore iz mjere 5 "Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događanjima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti" i za mjeru 17 "Upravljanje rizicima".

Očekuje se da će tokom godine LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama raspisati natječaje, a prvi od njih odnosit će se na tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava".

Detaljni plan objave natječaja za ovu godinu možete pronaći  u zasebnom dokumentu u nastavku ove objave.

Pozivamo sve zainteresirane da se za pomoć obrate Projektnom uredu Grada Ivanca, na broj telefona 042/645-485, mail adresu [email protected] ili osobno na adresu Trg hrvatskih ivanovaca 10, uz prethodnu najavu, radnim danom od 7-15 sati.

print