Novosti

U petak, 17. studenog, Ivanec obilježava Dan sjećanja na Vukovar

Ponedjeljak

U petak, 17. studenog,  Ivanec će odati počast Vukovaru, gradu koji je postao simbol otpora, stradanja, žrtve i borbe za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar počet će okupljanjem na mjesnom groblju u Kamenici u 15.30 sati i polaganjem cvijeća na posljednje počivalište poginulog vukovarskog branitelja Stjepana Vusića, koji je 18. studenog 1991. pao u pokušaju proboja iz opkoljenog grada.

Uz obitelj, poginulom Vusiću počast će odati i predstavnici braniteljskih udruga, MUP-a i Grada Ivanca.

U 17 sati misu zadušnicu za sve poginule i nestale branitelje te civilne žrtve Vukovara u ivanečkoj župnoj crkvi sv. Marije Magdalene predvodit će župnik vlč. Zoran Gložinić.

Nakon mise, oko 18 sati, krenut će kolona sjećanja prema spomen obilježju poginulim braniteljima na središnjem ivanečkom trgu. Kao i svake godine, usput će se paliti svijeće za pokoj duša svih vukovarskih žrtava, ali i svih onih koji su dali svoj život za Hrvatsku.

U koloni sjećanja bit će i svi gradski čelnici, županijski i gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije te drugi  predstavnici javnog života grada Ivanca.

Nakon paljenja lampaša i poklona sjenama poginulih, molitvu za poginule predvodit će vlč. Gložinić. Molitvom i paljenjem svijeća svi nazočni ponovno će se prisjetiti tragičnih događaja koji su uslijedili nakon pada Vukovara 1991. godine te na njegova golema ljudska i materijalna stradanja u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja Dana sjećanja potom se nastavlja izložbom fotografija Ratni fotozapisi Mladena Genca.

Svečanost otvaranja održat će se u prostorijama Osnovne škole Ivanec s početkom u 19 sati. Predviđeno je da se publici, u ime domaćina, obrati ravnatelj škole Damir Jagić, a govorit će i predstavnici organizatora izložbe - ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja i predsjednik Ogranka UDVDR-a Ivanec Ljudvek Cikač.

Očekuje se i riječ autora, M. Genca.

Izložbu će otvoriti saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Prigodan program izvest će Vokalni ansambl Sakcinski i učenici OŠ Ivanec.

Nositelj aktivnosti kojima se obilježava Dan sjećanja na Vukovar jest UDVDR Ogranak Ivanec, a uz Grad Ivanec, u njih se uključuju i HVIDRA, župa Ivanec, Policijska postaja Ivanec, Ivkom i drugi.

Dan sjećanja bit će obilježen i sudjelovanjem branitelja i drugih sugrađana na kolonama sjećanja u Vukovaru i u Varaždinu te na prigodnim manifestacijama koje će se održati u Lepoglavi i u Kamenici.

Povezani dokumenti

print