Novosti

Velikim skupom obilježena 26. obljetnica pogibije branitelja Ivana Severa

Utorak

Pripadnici specijalnih postrojbi – diverzantskog i protudiverzantskog voda bivše Općine Ivanec (koji su 1991. godine bili uključeni u operacije oslobađanje vojnog objekta tzv. JNA na Ivančici, a onda i u ratne operacije oslobađanja Varaždina), obitelji poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i policije i Lovačkog društva Jelen, pojedini županijski i gradski vijećnici te vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem u ponedjeljak su, 18. rujna, na ivanečkom groblju odali počast poginulom Ivanu Severu.

Toga dana navršilo se 26 godina od njegove pogibije. Podsjećamo, Nino je poginuo prilikom operacija oslobađanja vojarne Jalkovečke žrtve u Varaždinu, a otad se njegovi ratni kolege na obljetnicu njegove pogibije okupljaju svake godine te mu počast odaju molitvom i paljenjem svijeća.

Ove godine okupili su se u nikad većem broju te ponovno njegovoj majci, braći i bližoj rodbini  izrazili sućut.

Molitvu na Ivanovu grobu predvodio je župnik vlč. Zoran Gložinić:

-Prije nekoliko dana proslavili smo blagdan Žalosne Gospe. Njena bol možda najviše dočarava čuvena Pieta na ulazu u crkvu sv. Petra u Rimu, pred čijim su likom isplakane nebrojene suze. Kad majka u krilu drži mrtvo dijete koje mora predati zemlji, to je nešto najgore što se čovjeku može dogoditi. Takva rana ne zarasta. Vjera je ta koja pomaže, jer čovjeka hrabri u trenucima kad ne može naći ni riječi ni fizičku snagu da takvu bol prebrodi. Na pitanje: Zašto nevini moraju trpjeti? – potpunog odgovora nema. Pieta je poruka da bol i trpljenje nisu bili uzaludni jer Krist je nakon tri dana uskrsnuo. Poruka je to da sve nevine žrtve, pa ni Ivanova, nisu bile uzaludne. Sve nas ostale njegova žrtva, za koju je dao život, obvezuje da svatko u svom svakodnevnom poslanju pridonosi najviše što može za svoje bližnje i za cijelu zajednicu – naglasio je vlč. Gložinić.

Uz riječi utjehe upućenoj majci poginulog, zahvalio je svima što su u velikom broju došli odati počast poginulom Severu.

Vlč. Gložinić potom je kratke molitve predvodio i na grobovima poginulih ivanečkih branitelja Željka Putara – Grdaka i Romana Ribića.

print