Novosti

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca u povodu Dana grada – Grb Grada Ivanca prof. Marijanu Krašu

Petak

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca u povodu Dana grada – Grb Grada Ivanca prof. Marijanu Krašu

Izvođenjem državne himne Lijepa Naša i neslužbene ivanečke himne Poleg jedne velke gore, u četvrtak je, 23. lipnja, počela svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca u povodu Dana grada, blagdana sv. Ivana Krstitelja i obilježavanja 620 . obljetnice pisane povijesti Ivanca.

Uz brojne goste i uzvanike, županijske i gradske vijećnike, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina, gospodarstvenike, ravnatelje ustanova, predstavnike javnih poduzeća, mjesnih odbora i brojnih udruga, sjednici su se odazvali i saborski zastupnici Marija Puh, Radimir Čačić i Mario Habek te zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić, zatim, počasni građanin grada Ivanca dr. sc. Eduard Kušen, ivanečki i margečanski župnik vlč. Zoran Gložinić i  vlč. Alojzije Pakrac i mnogi drugi.

Svima okupljenima prvi se obratio predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Edo Rajh. Kratko se osvrnuvši na devet odrađenih sjednica Vijeća u proteklih godinu dana i zahvalivši na suradnji svim vijećnicima, pozvao je sve građane i goste da se pridruže bogatom programu i različitim manifestacijama koje će se do nedjelje održavati u Ivancu.

Nazočni su potom kroz prezentaciju kratko provedeni kroz 620 godina dugu povijest Ivanca, a putem slajdova prikazan im je ujedno i način na koji Grad Ivanec svoje povijesne simbole koristi za suvremeno heraldičko, turističko i ino brendiranje.

Atraktivnosti prikaza pridonijelo je i nekoliko vitezova i dama iz Udruge ivanečki vitezovi (koja ove godine slavi 10. obljetnicu svoga rad), a koji su svojim odorama, opremom i oružjem na najljepši način dočarali ivanečku srednjovjekovnu povijest.

U nastavku je publika tekstom i fotografijom provedena kroz strateške projekte u svim segmentima koje je ivanečka gradska uprava provela u posljednjih godinu dana, s posebnim naglaskom na gospodarstvo i svime onim što čini na izgradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine.

To je ujedno bila i okosnica obraćanja nazočnima gradonačelnika Milorada Batinića:
- Kako bismo Ivanec u tom pogledu učinili prepoznatljivim, gradski tim je kreirao više projekata koje provodi i realizira kao ključne i strateške gradske politike. U vezi s time često ističem da Grad nije poduzetnik. Grad ne može graditi tvornice, otvarati pogone, investirati u proizvodne kapacitete, zapošljavati radnike. Ali zato Grad provodi projekte koji su iznad uobičajenih standarda i praksi lokalne samouprave. I to u cijelom svom spektru – počevši od politike stipendiranja i poticanja ciljanog školovanja kadrova za potrebe gospodarstva pa sve do stvaranja materijalnih kapaciteta za ulaganja, konkretnih novčanih beneficija i ponude besplatnih intelektualnih usluga vezanih uz apliciranje projekata na EU i nacionalne natječaje – naglasio je Batinić.
- Projekti koji se sada provode u Ivancu nisu rezultat slučajnih promišljanja, niti su inspirirani projektima drugih gradova ili općina. Oni su rezultat dugogodišnjeg rada i vlastitih iskustava. Projekti koji se ovdje provode autohtoni su proizvod ivanečkog gradskog tima i „šivani“ su po mjeri i potrebama grada Ivanca i njegovih građana. Činjenica da su te strategije prepoznate i na razini jednog od najutjecajnijih svjetskih poslovnih časopisa, koji ih je, kao primjer dobre prakse, izdvojio kao najbolje u Europi u konkurenciji mikro gradova, samo nam je dodatna potvrda da smo gradsku gospodarsku politiku usmjerili optimalnim pravcem – poručio je gradonačelnik.

Izražavajući uvjerenje da je u tome gradska uprava učinila maksimum napora s obzirom na zadane uvjete i okolnosti, spomenuo je i objektivna ograničenja na koja Grad ne može utjecati. Uz činjenicu da je Hrvatska za biznis još uvijek prenormirana i preregulirana zemlja, spomenuo je da je u periodu nove Vlade, koja je sada i Vlada u ostavci, u europskim financijskim i poslovnim krugovima stvorena negativna slika poduzetničke klime u Hrvatskoj, što se izrazito nepovoljno odražava na napore usmjerene privlačenju ulagača. Jedna od otegotnih okolnosti za brži razvoj Ivanca i općenito, zapadnog dijela Varaždinske županije, još je uvijek prometna izoliranost, zbog čega se izgradnja brze ceste nameće kao imperativ.
- Nadu u realizaciju ovog projekta ulijeva podatak da je Studija utjecaja na okoliš u zahvatu brze ceste Varaždin – Ivanec - Krapina dobila zeleno svjetlo nadležnih institucija. Međutim, s obzirom na aktualno stanje u državi, u ovom trenutku o mogućim rokovima gradnje ceste ne mogu reći ništa preciznije – rekao je M. Batinić.

Dodao je da se puno očekivalo i od  otvaranja mjera iz pojedinih EU fondova te raspisivanja državnih natječaja, koji su trebali biti objavljeni još prije nekoliko mjeseci. Međutim, zbog bog nestabilne političke situacije natječaji nisu otvoreni, projekti nisu kandidirani, očekivana sredstva nisu povučena, a izgubljeno vrijeme ne može se nadoknaditi.
- Ovime je usporen i uzlazan investicijski trend grada tijekom zadnje četiri godine, koji je ostvaren slijedom dobre suradnje s bivšom Vladom. U toj Vladi je Ivanec imao korektnog partnera.

Ovu tvrdnju dokumentira i podatak da je u četiri godine Grad direktno, te putem svoje komunalne tvrtke Ivkom, iz države za svoje projekte i infrastrukturu povukao sredstva veća od jednog izvornog gradskog proračuna.

Postavlja se i pitanje – ima li konkretnih pozitivnih rezultata po pitanju gospodarskih projekata koje provodi Grad?
- U kontekstu odgovora na ovo pitanje mogu samo reći kako se nadam skorom potpisivanju ugovora za greenfield investiciju sa stranim ulagačem u Industrijskoj zoni Ivanec. Nadalje, najavljena su nova ulaganja i gradnja novih proizvodnih pogona u Poslovnoj zoni Ivanec - istok. Raduju me i ulaganja u postojećoj Gospodarskoj zoni, gdje Jedinstvo već gradi novu halu velike površine. Znamo također da i pojedini strani investitori razmatraju mogućnosti novih ulaganja u postojećoj ivanečkoj Gospodarskoj poslovnoj zoni – istaknuo je gradonačelnik.

Govoreći o budućim strateškim opredjeljenjima Grada, naglasio je da će svi napori gradske uprave biti usmjereni na dva glavna cilja. Prvi cilj je – na temeljima domaće, već afirmirane industrijske proizvodnje na svaki način poticati daljnju industrijalizaciju Ivanca i stvaranje novih radnih mjesta.

A pošto su zadnjih godina sve vidljiviji trendovi promjena u strukturi ivanečkog gospodarstva – a to znači da se pojavljuje sve više novih start upova u informatičko – tehnološkom sektoru te informatičkom projektiranju i konzaltingu, u tom kontekstu glavni cilj gradske uprave bit će poticati razvitak Ivanca u pravcu tzv. pametnih gradova, odnosno, razvoja novih tehničkih, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika Ivanca.

Sudionicima svečane sjednice obratio se i zamjenik župana Alen Kišić te izrazio zadovoljstvo što se Ivanec, kao razmjerno mali grad, kroz nagradu Financial Timesa i projekt BFC-a, uspio nametnuti u velikoj konkurenciji gradova i općina i postati prepoznatljiv i u širim okvirima. Naglašavajući dobru suradnju Varaždinske županije i Grada Ivanca na mnogim projektima, kazao je da je puno njih već ostvareno, ali i da još uvijek stoji obveza na realizaciji najavljenog, a to je dogradnja osnovne škole i uvođenje jednosmjenske nastave.

Osvrćući se na velike najavljene ivanečke predstojeće projekte, ocijenio je da će oni uvelike pridonijeti daljnjem razvoju Ivanca.

U ime saborskih zastupnika iz 3. izborne jedinice, u povodu Dana grada čestitke građanima uputila je saborska zastupnica Marija Puh. Ocijenila je da je Ivanec svakako jedan od gradova predvodnika sjevera Hrvatske te čestitala gradonačelniku Batiniću što razvoj Ivanca uspješno vodi u svim smjerovima.

U nastavku sjednice uručena su Priznanja Grada Ivanca zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama. Najviša nagrada, a to je Grb Grada Ivanca – nagrada za životno djelo, dodijeljena je prof. Marijanu Krašu za kapitalni i sveobuhvatni kulturno – povijesni, književni i istraživački opus posvećen Ivancu i ivanečkome kraju.

Plakete Grada Ivanca dodijeljene su Jedinstvu d.o.o.  Ivanec - za  izniman doprinos  gospodarskom razvitku Ivanca, Lovačkom društvu „Jelen“ Ivanec – za izniman doprinos razvitku lovnog gospodarstva i Stjepanu Sankoviću – za izniman doprinos razvitku glazbenog života grada Ivanca.

Mala plaketa Grada Ivanca uručena je Ivanu Jakopu, za poticaj izvrsnosti na sportskom planu i promidžbu grada Ivanca u zemlji i inozemstvu

Zahvalnice Grada Ivanca dobili su  "Mecena" proizvodnja proizvoda od gline, Matija Kuća – za doprinos očuvanju tradicijskog obrtništva ivanečkoga kraja, Vokalni ansambl Sakcinski - za kulturno brendiranje i iznimnu glazbenu promidžbu grada Ivanca, Željko Đurin – za zalaganje i doprinos radu braniteljskih udruga, Borislav Kušen – za dugogodišnji aktivni rad na čuvanju i unapređenju planinarske tradicije Ivanca,  Ivan Vidaček – za doprinos razvitku nogometnog sporta i izniman sportski aktivizam, Tomislav Friščić – za osobit aktivizam u planinarstvu, alpinizmu i odgojnom radu s djecom i mladima, Produkcijska ekipa filma „Jarilike“ - za rad, trud i entuzijazam u stvaranju novog kulturnog proizvoda i Rukometni klub „Ivančica“ Ivanec - za dugogodišnji sportski rad, okupljanje djece i mladih i promidžbu grada na sportskom planu

U ime nagrađenih zahvalio je prof. Marijan Kraš, dobitnik Grba grada Ivanca za životno djelo. Tom se prilikom kratko prisjetio svojih suradnika i istraživača ivanečke povijesti koji su svojim djelovanjem presudno utjecali i na njegov istraživački rad vezan uz povijest Ivanca i njegovih najmarkantnijih povijesnih ličnosti. Zahvalio je i svojoj obitelji koja mu je pružala potporu u radu te, posebno, Gradu Ivancu.

U nastavku svečane sjednice kraći glazbeni program priredile su članice Vokalnog ansambla Sakcinski pod vodstvom glazbene pedagoginje Nade Peček te izvele zahtjevan repertoar kojim su publici pokazale da su nedavno zasluženo osvojile naslov prvakinja Županijske smotre pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava te se time plasirale na državno natjecanje u Bjelovaru.

Uz brojne čestitke koje Gradu Ivanca i svim njegovim građanima stižu u povodu Dana grada, izdvajamo čestitke predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te predsjednika i potpredsjednika Sabora Željka Reinera i Roberta Podolnjaka.

print