Novosti

U organizaciji Grada Ivanca i Poslovnog dnevnika održan Poslovni uzlet Ivanec 2016.

Četvrtak

U organizaciji Grada Ivanca i Poslovnog dnevnika danas se u hotelu Orion održava Poslovni uzlet Grada Ivanca 2016. – manifestacija čiji je cilj promocija poduzetništva te podizanje razine znanja, vještina i kompetencija poduzetnika kako bi na domaćem i inozemnom tržištu bili još konkurentniji. Skup je počeo uvodnim obraćanjem glavnog urednika Poslovnog dnevnika Mislava Šimatovića, koji je istaknuo da je riječ o edukativnom projektu namijenjenom prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima, kao “kapilarnom” sustavu hrvatskog gospodarstva.

Obraćajući se okupljenima, varaždinski dožupan Alen Kišić istaknuo je niz dobrih poslovnih pokazatelja s kojima je Varaždinska županija završila prošlu poslovnu godinu te trend daljnjeg poboljšanja stanja u gospodarstvu.

- Pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti na oko 9,5 posto iz 2015. nastavio se i u 2016. te je trenutačno ispod 9 posto, što je manje od nacionalnog prosjeka, gdje je stopa nezaposlenosti 17 posto. Bilježi se i istovremeni rast zaposlenosti pa je u odnosu na lani zaposleno 3 posto više ljudi i to isključivo u gospodarstvu. Ulaganja i investicije porasle su za 14 posto. Gospodarstvo se u Varaždinskoj županiji itekako budi. Zabilježili smo i rast plaća za 4,9 posto (na nacionalnoj razini 2 posto) pa iako trendovi ohrabruju, moramo znati da je riječ o dugotrajnom procesu. Između ostalog, jači intenzitet dobrih trendova baštinimo zahvaljujući i sustavnom ulaganju u obrazovanje. Plaće polako, ali sigurno, rastu - poručio je Kišić.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić istaknuo je da je Ivanec dugi niz godina radio na kreiranju pozitivne poduzetničke klime te da se ključem uspjeha pokazala sinergija lokalne samouprave s poduzetnicima. Naglašavajući da je Poslovni uzlet samo dodana vrijednost svemu onome što Grad čini na stvaranju pozitivne poslovne klime, poručio je da se ovakvim pristupom mijenja i dosadašnja paradigma odnosa prema poduzetnicima. Pozvao je poduzetnike da ne posustaju, koliko im god bilo teško te ponudio svu suradnju lokalne samouprave.

U nastavku skupa priređena je i prezentacija Projektnog ureda Grada Ivanca, kao pilot projekta potpore svim svim postojećim i budućim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima. Projekt je predstavila mr. sc. Lana Labaš, direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Naglašavajući da je Projektni ured pravi primjer pragmatične i učinkovite potpore poduzetništvu te da se takav oblik potpore od strane regionalne ili lokalne samouprave ne provodi nigdje u Hrvatskoj, L. Labaš je istaknula da se njime ujedno mlade ljude želi potaknuti na pokretanje vlastitog poslovanja pri čemu im se pruža mogućnost da svoj start-up otvore u sklopu Poduzetničkog inkubatora, novog projekta koji će u Ivancu startati 2017. godine.

- Sa sigurnošću možemo reći da su naša dosadašnja iskustva na ovom planu primjer dobre prakse koji bi i drugi gradovi mogli preuzeti. Besplatne potporne usluge poduzetnicima (kompletne savjetodavne usluge te usluge apliciranja projekata na EU fondove i nacionalne fondove) će sedmero zaposlenih voditelja EU projekata u Projektnom uredu Ivanec nastaviti pružati do kraja ove godine. Naše su kalkulacije pokazale da je riječ o uslugama čija je vrijednost, otprilike, oko 13.000 kuna po projektu, što je još jedan benefit Grada direktno  poduzetnicima – izjavila je L. Labaš.

U nastavku je Ivana Plahtarić, voditeljica EU projekata zaposlena u Projektnom uredu Grada Ivanca, nazočnima predočila cijeli spektar konzultantskih usluga koje Ured pruža.

Kao što je rečeno, Projektni ured grada Ivanca osnovan je sa svrhom informiranja, pripreme i pisanja projekata te njihove kandidature prema EU fondovima i nacionalnim izvorima. Konačni cilj je pomoć pri rješavanju zahtjeva i teškoća s kojima se ivanečki poduzetnici, OPG-ovi i udruge susreću u svakodnevnom poslovanju. Tu ulazi i suradnja sa svim institucijama u području podrške klijentima, što podrazumijeva redovitu i obostranu suradnju klijenata i zaposlenika Projektnog ureda. Od ostalih usluga koje Projekti ured pruža su i redovito informiranje i savjetovanje klijenata, predlaganje prihvatljivog javnog poziva i izvora financiranja, savjetovanje pri izradi detaljnog plana aktivnosti, pomoć u pripremi troškovnika, izrada aplikacijskih obrazaca te pomoć pri izradi propisanih izvješća tijekom provedbe projekta.

- U prvih šest mjeseci sklopili smo 40 ugovora o pružanju savjetodavnih usluga te odradili 15 projekata za male i srednje poduzetnike, udruge i Grad Ivanec, što nam je potvrda da su klijenti svjesni prednosti ovog inovativnog koncepta – naglasila je I. Plahtarić.

U nastavku je održan iznimno zanimljiv panel na temu “Od ideje do uspješnog biznisa – kako potaknuti samozapošljavanje” u kojemu su, uz gradonačelnika M. Batinića, sudjelovali i direktor tvrtke Tesla d.o.o. Goran Ribić, direktor tvrtke VIN-projekt d.o.o. Željko Vincek, zatim, Martina Golčić, direktorica Poduzetničkog inkubatora u Koprivnici te Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže Poslovnih anđela.

M. Batinić je istaknuo da je gospodarska situacija u županiji obilježena pozitivnim trendovima. Najavio je i nastavak rada na promjeni strukture novootvorenih mjesta, ali i da se u taj proces moraju uključiti i drugi dionici.

- Na nacionalnoj razini treba stvoriti pretpostavke za prosperitet i iz institucija trebaju doći određene potporne mjere. No, poslovni biznis ima svoju logiku pa je teško s lokalne razine procjenjivati koliko će koja sredina u određenom trenutku biti atraktivna pojedinom investitorima. U ovoj je regiji problem velika konkurencija i blizina glavnih prometnica, državnih granica i velikih gradova u okolici pa u vlastiti razvoj trebamo ulagati neumorno kako bismo se istaknuli – kazao je M. Batinić. Dodao je da je interes investitora koji dolaze u Ivanec i raspituju se o mogućnostima ulaganja dodatna potvrda opravdanosti svih projekata koje je Grad dosad pokrenuo u cilju stvaranja business friendly okružja.

Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika, naglasila je da je grad Ivanec primjer sredine koja je na dobrom putu te dodala da djecu od malih nogu treba poticati na inovativno promišljanje, što će se bitno odraziti na broj uspješnih poduzetnicima u godinama koje nadolaze.

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže Poslovnih anđela (CRANE), smatra da je za uspjeh potrebno mijenjati poslovni mentalitet u Hrvatskoj.

- Poslovni anđeli danas su još uvijek apstraktan pojam. Riječ je o privatnim investitorima koji se od klasičnih ističu po tome što mentoriraju i poduzetnike potiču na hrabre odluke. Pokazalo se da projekti u Hrvatskoj više trebaju savjetodavne usluge nego sam novac. Treba zapamtiti i da svaki neuspjeh, zbog iskustva, nosi i potencijal za sljedeći uspjeh. Svojedobno sam, iz razloga što nisam imao mentora, izgubio nekoliko milijuna kuna - pojasnio je Štetner. Dodao je da privatni investitori zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja, odnosno Poslovni anđeli, poduzetnicima pomažu da “vlak” uspjeha ulove na vrijeme.

Željko Vincek, direktor VIN-Projektad.o.o., s osnovnom djelatnošću projektiranja elektrotehničkih sustava, izrade energetsko-upravljačkih ormara i razvoja upravljačkog softvera, pojašnjava kako u vrijeme osnutka njegove tvrtke nije bilo potpornih elemenata poput poduzetničkih inkubatora.

- Snalazili smo se kako smo znali, učili na vlastitim greškama. S vremenom smo se razvijali, s inicijalne djelatnosti širili i na druge segmente a nove smo vještine savladavali uz osluškivanje tržišta. Financirali smo se iz vlastite dobiti, a danas poslujemo i izvan Hrvatske i to u rasponu do 90 posto - kaže Vincek.

Upravo je Vincek Goranu Ribiću, direktoru tvrtke Tesla, pomogao u razvoju.

- U strukama koje nisu tehnološke presudno je osloniti se na kvalitetnog mentora. Diploma ne podrazumijeva i operativno znanje. Ispočetka je najvažnije uz sebe imati osobu od koje možete učiti, naročito u manjim tvrtkama gdje ste, uz proizvodnju, obavezni raditi sve: od komunikacije s klijentima i investitorima do birokracije. Iskustvo nekog tko je takvo što već prošao na vlastitoj koži pokazalo se najvažnijim- smatra G. Ribić.

Tvrtka Tesla danas pruža usluge vezane uz projektiranje, nadzor, konzalting, inženjering, proizvodnju, izvođenje, održavanje, ispitivanje i prodaju opreme, postrojenja i građevina. Poseban naglasak kod realizacije svakog projekta, kaže Ribić, stavljaju na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

Skup je nastavljen besplatnim edukacijama o temama sredstava za ruralni razvoj i gospodarstvo iz EU fondova, o tome kako voditi uspješnu tvrtku, kako realizirati uspješan poslovni plan te o novim tehnologijama koje mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove.

print