Novosti

Počinje proslava Dana grada Ivanca i njegovih jubilarnih 620 godina pisane povijesti

Petak

Podjelom priznanja članovima Udruge vinara i vinogradara Peharček za najbolja vina berbe 2015. godine (u Ribičkom domu večeras u 19 sati), danas počinju i službene manifestacije u povodu obilježavanja Dana grada i 620. obljetnice njegove pisane povijesti.

U proslavu se svojim programima i manifestacijama uključuje velik broj gradskih KUD-ova i civilnih udruga, ustanove, Turistička zajednica te brojna gostujuća društva i estradne zvijezde pa građane očekuje bogat zabavni i kulturni program sadržajno prilagođen svim generacijama. To se naročito odnosi na središnju trodnevnicu, od 24. do 26. lipnja.

 

Program u petak, 24. lipnja

Petak, 24. lipnja, bit će tamburaški (u večernjem programu nastupaju sastavi Kao nekad, Kvartet Gubec i Rajko Suhodolčan te TS Lajk). Inače, prve večeri  zabavni program svojim će nastupom u 19.30 otvoriti Kaliope.

Prethodno će, u 18 sati, i službeno biti otvoren Ivanečki gospodarski sajam  i – u njegovu sklopu – Festival poduzetništva, obrtništva i OPG-ova „Moja poduzetna Hrvatska“ (s kojim se u sajam uključuju Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik), a nakon toga sve nazočne će besplatnim gurmanskim obrokom počastiti kuharska zvijezda Branko Ognjenović.

Napominjemo da su sponzori ove gastronomske manifestacije Večernji list i partneri, koji ujedno idućeg dana, u subotu, Gradu Ivancu sponzoriraju i koncert Ivana Zaka.

 

Program u subotu, 25. lipnja

Središnji program potom se nastavlja u subotu, 25. lipnja, kada će u prijepodnevnim satima na središnjoj bini nastupiti domaći KUD-ovi i udruge i to: mališani Dječjeg vrtića Ivančice, plesači Plesnog kluba Ivančica i Univerzalnog plesnog studija Feel, djeca iz KUU Stažnjevec, tamburaški orkestar PŠ Prigorec, članovi KUD-a Rudolfa Rajtera te KUD-a Itas.

Večernji dio programa počet će u 19.30 sati, viteškom scenskom prezentacijom na temu srednjovjekovnih ivanečkih legendi u izvođenju viteške skupine iz Donje Stubice.

U estradnom dijelu programa nastupit će Ivan Zak, a potom i Prljavo kazalište, dok će posjetitelje do kraja programa nastaviti zabavljati Jam IT. Slavljenički vatromet predviđen je u 23 sata.

 

Program u nedjelju, 26. lipnja

Program u nedjelju, 26. lipnja, počet će u gradskom parku kuharskom manifestacijom Ivanec kuha, natjecanjem u kuhanju gulaša u kotliću. Prijave su u tijeku, a na sudjelovanje su pozvane kvartovske ekipe, sve udruge, KUD-ovi i svi ostali koji se žele okušati u „kotlićima“. Napominjemo da je glavni pokrovitelj i sponzor ove manifestacije, kao i cijelog programa proslave Dana grada, Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. iz Vrgorca i Karlovačka mesna industrija, koja će za svaki prijavljeni kotlić donirati meso.

Prvi dio večernjeg programa namijenjen je ljubiteljima narodne glazbe, tambura i folklora, a za takav ugođaj će se već od 18 sati nadalje pobrinuti KUD Salinovec sa svojim gostima.

Završni program, s kojim će Ivanec ujedno zatvoriti službeni program ovogodišnje proslave, počet će oko 22 sata, kada će na središnjoj bini zasvirati Opća opasnost.

 

Bogat popratni program

Ove godine posjetitelje očekuje i naročito bogat popratni program, što potvrđuje i podatak da je površine u parku već zakupilo šest lunaparkova i zabavnih parkova s bogatom ponudom atrakcija za djecu.

Osim toga, u subotu će u parku biti podignut viteški tabor u kojemu će se cijeli dan odvijati viteške borbe, moći će se gađati lukom i strijelom, prezentirat će se umijeće izrade pancirnih košulja i sl.

Odmah pokraj tabora rezerviran je i prostor na kojemu će se odvijati dječje radionice u lončarstvu i licitarstvu pa su roditelji pozvani da svakako dovede svoju djecu i mališane.

Niz programa u organizaciji Grada, ustanova i udruga

Uz sve spomenuto, tijekom iduća dva tjedna održat će se i niz drugih poslovnih i sajamskih manifestacija te priredbi koje pripremaju pojedine ustanove i KUD-ovi, a kojima se i oni uključuju u proslavu Dana grada.

U četvrtak, 16. lipnja, svi zainteresirani pozvani su na Poslovni uzlet – seminarsko edukativni program namijenjen poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima, studentima i nezaposlenima. Ovaj će se program održati u hotelu Orion na Horvatskom, počinje u 9.30 sati službenim otvaranjem i panelom, a nakon toga slijede seminari na različite teme.
Posebno napominjemo da su edukacije besplatne, a za sve zainteresirane autobusni prijevoz od Ivanca do Horvatskog osigurava Grad Ivanec. Autobus s gradske špice polazi u 9 sati.

U petak, 17. lipnja, Caritas dom Sv. Ivana Krstitelja posebnom će manifestacijom obilježiti 15 godina svoga rada.

Dan kasnije, u subotu, 18. lipnja, Dječji vrtić Ivančice će kod nekadašnjeg Severova mlina u Prigorcu prirediti završnu svečanost u povodu uspješne realizacije projekta Mlinovi na Bistrici.

U 19 sati će se u amfiteatru Srednje škole održati svečana skupština u povodu 45. obljetnice RK Ivančica, uz niz rukometnih utakmica svih uzrasta koje će se u sportskoj dvorani održavati već od 13.30 sati.

U nedjelju, 19. lipnja, u Radovanu će se obilježiti godišnjica pogibije branitelja Željka Biškupa, uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća te molitvu koju će predvoditi župnik vlč. Alojzije Pakrac.

U ponedjeljak, 20. lipnja, svi Ivančani pozvani su u Gradsku knjižnicu gdje će, s početkom u 18 sati, prof. Marijan Kraš održati predavanje naslovljeno Istraživači ivanečke povijesti.

Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, bit će obilježen polaganjem cvijeća na spomen obilježja na grobljima u Ivancu, Margečanu i Radovanu.

Istog dana se u KTC-u Ivanec održavaju Međunarodni susreti invalidnih udruga, u organizaciji ivanečke Udruge tjelesnih invalida ILO.

Središnja službena manifestacija u povodu Dana grada – svečana sjednica Gradskog vijeća – održat će se u srednjoškolskom amfiteatru u četvrtak, 23. lipnja. Prigodni glazbeni program izvest će Vokalni ansambl Sakcinski.

Središnje gospodarske manifestacije – Ivanečki gospodarski sajam i Festival poduzetništva, OPG-ova i obrtništva - bit će u petak i subotu 24. i 25. lipnja, sa time da će u subotu u 18.30 sati na središnjoj bini biti priređeno izvlačenje nagrada za posjetitelje Ivanečkog gospodarskog sajma.

Dan grada Ivanca obilježava se na 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Ivanca. Svečana misa na samo Ivanje bit će u župnoj crkvi u Ivancu u 16.30 sati.

Slijedom višegodišnjeg običaja, po kojemu se misa na vrhu Ivančice tradicionalno održava prve nedjelje poslije Ivanja, i ove godine misno slavlje na Ivančici bit će u nedjelju, 26. lipnja, u 11 sati.

Povezani dokumenti

print